Gyártók Ismételten vereséget szenved harcában a GM

Ismételten vereséget szenved harcában a GM

autopro.hu/E.M. | 2022.08.15 06:16

Ismételten vereséget szenved harcában a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az amerikai fellebbviteli bíróság helybenhagyta korábbi ítéletét, miszerint elutasította a General Motors rivális Fiat Chrysler Automobils (FCA) és annak korábbi vezetői ellen megvesztegetések miatt indított perét.

A GM 2019-ben nyújtotta be keresetét azt állítva, hogy a ma már Stellantis-hoz tartozó FCA hosszú éveken keresztül megvesztegette az United Auto Workers (UAW) szakszervezet tisztviselőit, hogy kedvezőbb munkaszerződési tárgyalásokat folytathasson, ami számára több milliárd dolláros kárt okozott.

„Még, ha el is fogadjuk a GM elméletét, akkor is túl gyenge a FCA vesztegetései és a GM kára közötti ok-okozati kapcsolat” – mondta ki az amerikai hatodik körzeti fellebbviteli bíróság.

Mindkét fél kitart álláspontja mellett

A GM határozottan nem ért egyet az ítélettel. „Továbbra is folytatni fogjuk az FCA és a többi alperes ellen indított perünket a michigani állami bíróságon, hogy behajtsuk a GM-nek, az FCA által beismert korrupció következtében okozott károkat” – olvasható a GM közleményében.

A Stellantis egyik nyilatkozatában „szóra sem érdemesnek” nevezte a GM pereit. „Továbbra is határozottan fogjuk védeni magunkat ezekkel a komolytalan állításokkal szemben” – mondta a vállalat, miközben a GM beadványait egy harmadosztályú kémfilmhez hasonlította, „tele nevetséges állításokkal”.

Terhelő vallomások

Eddig 16 volt UAW és FCA alkalmazott vallotta magát bűnösnek a több éve tartó szövetségi korrupciós nyomozásban. Az ügyben két volt UAW elnök is érintett, akik luxuscikkekre költötték a pénzeket.

Az FCA 2021-ben elismerte, hogy 3,5 millió dollárnyi illegális kifizetést teljesített az UAW tisztviselőinek, aminek következtében 30 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezték – emlékeztet a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink