Gyártók Ismét gyárt Olaszországban buszokat az Iveco

Ismét gyárt Olaszországban buszokat az Iveco

autopro.hu/P.B. | 2023.04.20 14:22

Ismét gyárt Olaszországban buszokat az Iveco

Egy Iveco E-Way, ami még egészen biztosan nem Olaszországban készült | Fotó: Pörge Béla

Az Iveco most megnyitott üzemében alternatív hajtású, zéró, illetve alacsony károsanyag-kibocsátású buszok összeszerelése zajlik majd. A gyár nyolc hónappal az alapkőletétel után már meg is nyitotta kapuit.

Az Iveco alig egy éve jelentette be, hogy ismét autóbuszokat szeretne gyártani Olaszországban. Az akkor még az Irisbus alá tartozó cég 2011-ben állította le az autóbuszgyártást Olaszországban. Az Iveco azóta önállósodott, és mostantól már akár évente 1000 autóbuszt is tud építeni Foggiában.

A cég, közleménye szerint akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás buszokat is gyártana az új üzemben, de egyelőre megtartotta a képességet a belső égésű motorral hajtott modellek gyártásához is - az alacsony és zéró kibocsátású modellek körébe szinte minden jelenlegi Iveco Bus belefér. A Foggiában összeszerelt járművek alvázát és vázát nem Dél-Olaszországban gyártják majd, hanem a Csoport más európai üzemeiből szerzik be. Egyelőre az sem ismert, pontosan mely modelleket fogják itt összeszerelni.

Az Iveco kínálatában jelenleg többek között megtalálható a 12 méteres, akkumulátoros elektromos meghajtású E-Way, valamint az Iveco Bus Crossway LE Electric elnevezésű elektromos városi és helyközi busz. 2022 júliusa óta biztos, hogy a jövőbeli hidrogénbuszok üzemanyagcellás rendszereit a Hyundai leányvállalatától, a HTWO-tól szerzik be.

Nem teljesen új gyár

Az Iveco körülbelül 40 millió eurót fektetett be az új buszgyárba, de ennek az összegnek egy részét EU-s forrásokból fedezték. Foggiában az Iveco Csoport már működtet egy motorgyárat, ami 1600 embert foglalkoztat, az új üzem további száz embernek ad munkát a régióban – írja az electrive.com.

A cég közlése szerint a létesítmény karbonsemlegesen működik, a felhasznált energiát teljes egészében megújuló forrásokból állítják elő.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink