Gyártók Indiából céloz nemzetközi piacokat a Renault-Nissan

Indiából céloz nemzetközi piacokat a Renault-Nissan

autopro.hu/V.M. | 2023.02.13 11:18

Indiából céloz nemzetközi piacokat a Renault-Nissan

Fotó: Renault Newsroom

A Renault-Nissan 600 millió dollárt fektet be Indiában hat olyan járműmodell kifejlesztésére, melyeket nem csak az ázsiai országban, hanem azon kívül is értékesíteni fognak.

A Renault és a Nissan az előző, február 6-i héten részletezték, hogy nemrég megújított együttműködésük milyen közös projekteket fog felölelni a jövőben Európában, Latin-Amerikában és Indiában. Most a vállalatok még többet osztottak meg indiai terveikről.

Az elképzelések magukba foglalják 600 millió dollár invesztálását, amivel hat új modell kifejlesztését finanszírozzák Indiában. Ezekből három a japán, míg másik három a francia gyártó kínálatát fogja bővíteni. A járművek közül négy C-szegmensbeli SUV lesz, míg a maradék kettő elektromos miniautóként fog megszületni – utóbbiak a Renault és a Nissan első villanyhajtású autói lesznek az elektrifikáció útjára lépett indiai piacon.

A Renault-Nissan közösen fejlesztett padlólemezeire épülő modellekkel nem csak a globálisan ma már a harmadik legnagyobbnak számító indiai autópiacot, hanem azon kívülieket is céloznak, a Renault közleménye szerint ezzel „nemzetközi exportközponttá” téve Indiát.

Rengeteg fejlesztői állás jön létre

A Renault-Nissan jelenleg egy-egy közös fejlesztőközponttal és autógyárral rendelkezik Indiában. Előbbiben mintegy 2000 új munkahely jön létre az új típusok jóvoltából.

Az akár évi 500 ezer jármű összeszerelésére is képes gyár jelenleg kapacitásának alig harmadát kihasználva működik. Az új modellek gyártásának megkezdésével azonban a kapacitás-kihasználtság fokozatosan 80 százalékra fog nőni a tervek szerint, ezzel a 2045-re klímasemlegessé váló létesítmény és sok ezer munkahely jövője is biztosítottnak tűnik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink