Gyártók Ilyen lesz a jövő elektromos Audija

Ilyen lesz a jövő elektromos Audija

autopro.hu/P.B. | 2021.07.13 16:22

Ilyen lesz a jövő elektromos Audija

Fotó: Audi

Három új koncepcióautót mutat majd be idén az Audi, ezek legfontosabb tulajdonsága, hogy – ellentétben a gyártó eddigi elektrifikált modelljeivel – kifejezetten az elektromos hajtásra tervezett autókról van szó. Az első hivatalos képeken látható Grand Sphere nevet viselő tanulmányautó lényegében az Audi A8 tisztán elektromos változata lesz.

Hirdetés

Az elektromos átállás előrehaladtával lassan megjelennek, elterjednek a másodikgenerációs elektromos járművek. Egyelőre a legismertebb és leggyakoribb modellek belső égésű motorral szerelt autók elektrifikált változatai, éppen ezért nem mindenben a legoptimálisabban az elektromos hajtáshoz lettek kialakítva. Természetesen nem az Audi az első OEM, aki már a jövőre gondol az elektromos autóival, de mindenképpen fontos mérföldkő a Sphere-sorozat érkezése.

A három új tanulmányautó – a Grand Sphere, a Sky Sphere és az Urban Sphere – az Artemis által fejlesztett platformra épül, és az ezek alapján készülő modelleket már eleve elektromos autónak tervezik, tehát másodikgenerációs elektromos autókról beszélhetünk esetükben. Persze 2024 előtt egyikből sem lesz sorozatgyártásra kerülő típus.

Tágas terek

Az elsőként látható Grand Sphere rendkívül tágas, kényelmes utasteret kapott – ahol dolgozni vagy pihenni is lehet a gyártó szerint. Azzal, hogy nincs a megszokott értelemben vett motor az autó elején, a műszerfal távolabb került a sofőrtől és az utasától. Sőt, mivel az autó várhatóan négyesszintű autonóm funkciókkal rendelkezik majd, ha más nem, legalább az autópályákon ki lehet próbálni a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben hátra dönthető ülések kényelmi funkcióit is.

Fotó: Audi

Mindenben viszont nem vetette alá az önvezetésnek az autót az Audi tervezőgárdája, így például az A-oszlop nagyjából a megszokott méretekkel rendelkezik, minimalizálva a holtteret a hagyományos vezetési módok esetében.

Bár alapvetően minimalista a belső tér, luxusautóhoz illően frissítőket is elhelyezhetünk középre, hely van hozzá, hiszen az autó alja teljesen lapos.

Sokat még nem tudni a külsőről

Az autó külső megjelenése még nagyrészt nem ismert, egyedül a formákat lehet megállapítani a kiadott fotókon. Ez alapján egy lapos, nagyon hosszú és tágas utastérrel, meglepően kicsi hátsóval rendelkező autóról van szó. Érdekesség, hogy eltérő irányba nyílnak az első és a hátsó ajtók.

Fotó: Audi

A Grand Sphere alapján készülhet majd az Audi A8 tisztán elektromos változata, ám leghamarabb 2024-ben kerülhet az utakra olyan autó, ami ezeken a tanulmányautókon alapul. Augusztusban és szeptemberben mindhárom tanulmányautó hivatalosan is bemutatkozik az Egyesült Államokban és a Müncheni Autószalonon – írja a Forbes.

A technikai adottságról egyelőre annyit lehet mondani, hogy várhatóan 700 és 800 kilométer között lesz az autó hatótávolsága.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink