Gyártók Hosszú időre rácsok mögé kerülhet a Nikola alapítója

Hosszú időre rácsok mögé kerülhet a Nikola alapítója

autopro.hu/V.M. | 2023.12.13 17:22

Hosszú időre rácsok mögé kerülhet a Nikola alapítója

Fotó: Nikola

Trevor Milton, az elektromos és hidrogénüzemű teherautókat fejlesztő Nikola alapítója 11 év börtönbüntetést kaphat a vállalat befektetőinek megtévesztése miatt.

Miltont 2022 októberében bűnösnek találták csalás vádjában. Az ügyészség szerint Milton 2019-től kezdődően a vállalat technológiájáról szóló hamis állításokkal csalogatta a befektetőket.

A volt vállalatvezetőt december 18-án ítélhetik el. A meghallgatáson a befektetők lehetőséget kapnak arra, hogy ismertessék a csalás miatt keletkezett veszteségeiket.

Az ügyészség a Theranos alapítójára, Elizabeth Holmes-ra tavaly kiszabott több mint 11 éves szabadságvesztést tekintik precedensnek. Ebben az esetben a vérminta-teszteléssel foglalkozó startup befektetőit érte kár csalás által.

Enyhébb büntetésért harcol az alapító

Milton azzal védekezik, hogy a Nikola egy valós vállalat valódi termékekkel, ezért a bíróságnak nem szabadna Holmes-hoz hasonlítania az esetét. Milton felfüggesztett büntetésre kérte a bíróságot, hozzátéve, hogy a korábbi nyilatkozatai „az erős optimizmusából” fakadtak.

Az ügyészség szerint Milton a közösségi médiát és a hírportálokkal készült interjúkat használt hamis és félrevezető állítások terjesztésére. Ezen állítások között volt, hogy a vállalat teljes mértékben saját fejlesztéssel megtervezett, majd legyártott egy Badger nevű hidrogénüzemű pickupot – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink