Gyártók Hivatalos: humanoid robotokat tesztel a Mercedes Kecskeméten

Hivatalos: humanoid robotokat tesztel a Mercedes Kecskeméten

Pörge Béla | 2024.03.27 16:23

Hivatalos: humanoid robotokat tesztel a Mercedes Kecskeméten

Fotó: Mercedes-Benz

Márciusban érkezett a hír, hogy a Mercedes több üzemében – így például Kecskeméten is – humanoid robotokat tesztel. Az autopro.hu megkérdezte a kecskeméti robotokról a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t.

Hirdetés

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Mercedes-Benz és az Apptronik megállapodást írtak alá a humanoid robotok új alkalmazásainak közös fejlesztéséről, annak jövőbeni logisztikai és gyártási környezetben történő felhasználásra. Az Apptronik az austini Texasi Egyetem Emberközpontú Robotika Laboratóriumának spin-off vállalkozása – fejlesztési munkájuk eredménye az Apollo, a világ egyik legfejlettebb humanoid robotja – erősítette meg a hírt a vállalat.

A lapunknak adott válaszában a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary elmondta, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése új lehetőségeket nyit a Mercedes-Benz előtt.

„Annak érdekében, hogy megnézzük, hogyan járulhat hozzá az Apptronik robotja a termelésünkhöz, a Mercedes-Benz közvetlenül az Apptronik csapatával dolgozott együtt a kecskeméti üzemünkben. A robotot úgy konfigurálták, hogy be tudjon mutatni egy konkrét alkalmazási esetet. Ezzel egyidejűleg a Mercedes-Benz az Apptronikkal együttműködve további, jelenlegi és jövőbeni felhasználási lehetőségeket keresett” – írták.

Milyen feladatokra használnák a robotokat?

A válaszból kiderül, hogy a Mercedes-Benz megvizsgálja az Apptronik robotjának, az Apollónak a lehetséges felhasználási lehetőségeit a logisztikában. A vállalat meglátása szerint az Apollo alkalmas lehet például alkatrészek kiszállítására a gyártósorok mellé, hogy aztán a kollégáink összeszerelhessék azokat. Az Apollo kialakítása lehetővé teszi, hogy emberekkel dolgozzon együtt, miközben fizikailag megterhelő feladatokat átvesz tőlük.

Konkrét felhasználási területről, valamint arról, hogy mennyi robotot alkalmaznak Kecskeméten, és hány munkahelyet tölthetnek be így gépek a jövőben, a cég az érzékeny üzleti okokra hivatkozva nem adott tájékoztatást.

Az Apollo robotok megközelítőleg 173 centiméter magasak, az Apptronik állítása szerint pedig nagyjából 25 kilogramm súlyt képesek megemelni. Az „arcuk” vidáman bohókás, ezenkívül azonban nem térnek el jelentősen a többi fejlesztés alatt álló humanoid robottípustól, amit más autógyártók használnak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink