Gyártók Hidrogénhajtású kamiont fejleszt a Toyota és a Hino

Hidrogénhajtású kamiont fejleszt a Toyota és a Hino

autopro.hu/V.M. | 2020.10.07 06:21

Hidrogénhajtású kamiont fejleszt a Toyota és a Hino

Fotó: Toyota Global Newsroom

Reagálva az elektromos teherautók iránt mutatkozó növekvő érdeklődésre, a Toyota Motor Észak-Amerika és a Hino USA közösen fognak fejleszteni egy hidrogén üzemanyagcellás kamiont az észak-amerikai piac számára.

Hirdetés

A jármű alapjául a Toyota Csoportba tartozó Hino XL sorozatú, háromtengelyes alváza fog szolgálni, míg az üzemanyagcellás hajtáslánc elemeiről a Toyota fog gondoskodni. Az első demonstrációs járművön már 2021 első felében elkezdődhetnek a tesztek.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, idén a két partner már egy huszonöt tonnás, japán piacra szánt hidrogén üzemanyagcellás teherautó fejlesztését is bejelentette, a projekt tapasztalatait pedig fel fogják használni az Észak-Amerikába szánt típushoz.

A Toyota már több mint húszévnyi tapasztalattal rendelkezik az üzemanyagcellás technológia terén, és a Hinóval már 2003 óta dolgozik együtt hidrogénhajtású járművek fejlesztésén.

Japánban is új beruházásra készül

Közel egy időben a hidrogénhajtású kamionról szóló bejelentéssel az is kiderült, hogy a Toyota Japánban is újabb elektromobilitási beruházásra készül. Az autógyártó a Panasonic-kal közösen fog egy új üzemet felhúzni, ahol évente mintegy félmillió hibrid autóhoz fognak lítium-ion akkumulátorokat készíteni 2022-től – jelentette a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink