Trend Hidrogénhajtású teherautón dolgozik a Toyota és a Hino Motors

Hidrogénhajtású teherautón dolgozik a Toyota és a Hino Motors

autopro.hu/V.M. | 2020.03.28 12:22

Hidrogénhajtású teherautón dolgozik a Toyota és a Hino Motors

Fotó: Toyota Global Newsroom

Egy hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsi közös fejlesztéséről állapodott meg a Toyota, illetve a Toyota-csoportba tartozó, haszongépjárműveket gyártó Hino Motors.

Hirdetés

Más járműgyártókhoz hasonlóan, a két japán vállalat is ambiciózus klímavédelmi célokat állított maga elé. A 2015-ben ismertetett Toyota Environmental Challenge 2050-ben a japán autógyártó többek között arra kötelezte magát, hogy az évszázad közepére a 2010-es értékhez képest 90 százalékkal fogja csökkenteni új járműveinek átlagos szén-dioxid-kibocsátását. Hasonló vállalást tett a Hino Motors is, mely 2050-re a 2013-as szinthez képest szeretné 90 százalékkal redukálni járműveinek szén-dioxid-emisszióját. Ezen célok elérésében szolgálhat segítséggel a hidrogén.

Ha teherautó, akkor a hidrogén az ideális választás

A tehergépjárművek hajtásláncának elektrifikációjakor a környezetkímélőség mellett arra is ügyelni kell, hogy a megfelelő hatótáv, teherbíró képesség, valamint a gyors utántöltési lehetőség is adott legyen. Ezekből az elvárásokból fakadóan, hasonlóan a téma sok más kutatójához, a Toyota szerint is a hidrogén az ideális megoldás.

A hidrogén üzemanyagcellás tehergépkocsi alapját a Hino Profia fogja képezni. A háromtengelyes, maximálisan huszonöt tonna tömegű jármű alvázát úgy tervezik meg, hogy optimális elhelyezést biztosíthassanak a hidrogén üzemanyagcellás hajtáslánc részelemeinek, emellett a mérnökök a súlycsökkentésen, egyúttal a hasznos teher növelésén is dolgoznak. A hajtáslánc lelkét kettő darab, Toyota által fejlesztett üzemanyagcella fogja alkotni, a hidrogén tárolásáról pedig egy még fejlesztés alatt álló új, nagy kapacitású tartály fog gondoskodni. Az elképzelések szerint a kész jármű egy töltéssel hatszáz kilométert tehet majd meg.

Nagy múltú kooperáció

A Toyotának és a Hino Motorsnak egyébként nem ez az első olyan közös projektje, melyet a hidrogén közlekedésben használatával kapcsolatban folytatnak. A két cég ez irányú együttműködése egészen 2003-ig nyúlik vissza, mikor közösen végeztek teszteket üzemanyagcellával szerelt buszokkal.

Kiemelt Partnereink