Gyártók Hidrogénes hajtást kap az első magyar szuperautó

Hidrogénes hajtást kap az első magyar szuperautó

autopro.hu/P.B. | 2022.03.06 12:17

Hidrogénes hajtást kap az első magyar szuperautó

Fotó: Kincsem

Kincsem Hyper-GT néven érkezik az első magyar szuperautó, aminek elkészülése 2025-re várható. A jármű a híres magyar versenylóról kapta a nevét, és ahogyan Kincsem sikerei, úgy a szuperautó is egy magyar-angol együttműködés gyümölcse lesz, igaz, egy kis svájci kanyarral.

A Kincsem Hyper-GT az első modellje lesz a Svájcban bejegyzett Bak Motors-nak, ezt követően egy forradalmi elektromos autó és egy SUV is várható a cégtől. A vállalatot Bak Tibor, fiatal magyar vállalkozó alapította, a céget Svájcban jegyezte be és ott is vitte digitális tőzsdére. Az első tervek szerint egy akkumulátoros elektromos szuperautót gyártott volna a cég, de a hajtás tervein végül változtattak.

A modellből 54 darab készül majd, ezzel is Kincsem előtt tisztelegve, hiszen a versenyló 54 versenyen keresztül maradt veretlen, ami máig rekordnak számít. A Bak Motors Ian Callum tervezőstúdiójával fogott össze a szuperautó tervezésében – így aztán ugyanúgy angol-magyar projektről van szó, mint annak idején Kincsem esetében.

Hidrogénes hajtás

Tervei első nyilvánosságra hozatala óta a Bak Motors elvetette eredeti elképzelését, hogy egy nagy fordulatszámú V12-es benzinmotort használjon töltőmotorként. Ehelyett egy kisebb, de még mindig többhengeres motor fogja tölteni az elektromos rendszert. Ez a motor a fedélzeten tárolt hidrogénnel működik, forradalmi eljárással megkerülve a hidrogénautókban megszokott nyomástároló rendszereket. Az akkumulátorhoz képest a hidrogéntároló rendszer 20 százalékkal csökkenti a költségeket és több mint 30 százalékkal a súlyt.

Bak szerint a hamarosan bevezetendő Euro 7-es környezetvédelmi szabályok miatt a benzines V12-es motor alkalmazása komoly nehézségekbe ütközött és költségei is elszálltak volna.

A Bak Motors az amerikai Plasma Kinetics cég által kidolgozott, de egészen a közelmúltig a magánhasználat ellen védett technológiáját szeretné alkalmazni. Ez lehetővé teszi a gáz nyomás nélküli szállítását egy speciálisan feltekert fóliában. A gáz felszabadul, ha fénnyel érintkezik – a technológiához való hozzáférés nagy vonzerőt jelentett a Bak egyik partnerének, a brit Ricardo-nak.

A McLaren is részt vesz a projektben

A Hyper-GT alváza karbonból készül, egy brit cég gyártja majd, melynek kiléte egyelőre titkos. A McLaren felel a teljes elektromos hajtásláncért, ami négy villanymotort tartalmaz - kerekenként egyet-egyet -, illetve az invertereket, a kipörgésgátló rendszereket és az akkumulátort is a brit szuperautó-gyártó készíti. Az autó várható teljesítménye 670 lóerő körül lesz.

Az Ian Callum tervezőügynökségével szorosan együttműködve dolgozó Bak Motors azt állítja, hogy a szuperautó első prototípusa, az XP1 a jövő év végére készen áll majd a tesztelésre. Az első autókat 2025 elején adják át az ügyfeleknek. Addigra a Bak Motors és partnerei már egy SUV-t és egy pickupot is szeretnének fejleszteni.

Az SUV gyártásának helyszíne még nem ismert, de az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Magyarország is szerepel a tervek között, egyelőre vizsgálják a lehetséges helyszíneket – jegyzi meg az Autocar.

Még sok a kérdőjel

Bak Tibor a Ricardo által tervezett hidrogéndugattyús motorjának pontos formátumát még nem tudja a nyilvánosság elé tárni, mert a különféle elrendezésekkel való kísérletezés még folyamatban van, a kutatást körülbelül három hónapon belül fogják befejezni. Bármi legyen is az eredmény, a Kincsem tervezői a nagy teljesítményhez illő motorhangot kívánnak adni az autónak, olyat, ami a hagyományos, manuális váltóval szerelt sportautók hangjára emlékeztet.

Az autó külső megjelenése a Jaguar által elkaszált C-X75 formatervén alapul majd, ami nem meglepő, hiszen a terverő, Ian Callum a Jaguar autóiról is ismert.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink