Gyártók Hat új elektromos Mercedes érkezik 2022-ig

Hat új elektromos Mercedes érkezik 2022-ig

autopro.hu/P.B. | 2020.12.15 15:49

Hat új elektromos Mercedes érkezik 2022-ig

Fotó: Daimler Media

Az új elektromos modellek között ott lesz az EQB, ami a Mercedes második tisztán elektromos SUV-ja. Ezt a modellt Kecskeméten gyártják majd 2021-től, ezen kívül német, amerikai és kínai üzemek gyártják majd az új, elektromos Mercedeseket.

A Mercedes célja, hogy piacvezetővé válljon az elektromos hajtások és a járműszoftverek területén. Az Ambition 2039 program keretében a gyártó folyamatosan elektrifikálja a kínálatát, ennek jegyében 2022-re már nyolc EQ-modellt gyárt majd a Mercedes, ezek közül hat 2021-ben és 2022-ben jelenik meg. A Daimler közleménye szerint a Mercedes gyártósorai globális szinten fel vannak készülve az elektromos offenzívára.

Markus Schäfer, a Daimler és a Mercedes-Benz vezetőségének kutatásokért felelős tagja elmondta, hogy a Mercedes jó úton halad azon célja felé, hogy karbonsemlegessé válljon. Mint fogalmazott, a Mercedes kínálata egyre inkább elektromossá válik, ezzel együtt a különböző gyárak is egyre modernebbek és „zöldebbek”.

Az új modellek

Az első elektromos luxus szedán, az EQS 2021 első felében mutatkozik be, és a sindelfingeni Factory 56-ban készül. Mellette két másik modell, a két elektromos SUV jelenik még meg fél éven belül, a németországi Rastattban gyártott EQA, és a Kecskeméten készülő EQB. Utóbbi modellt hazánk mellett Kínában is gyártják majd, egyben az EQB lesz az első teljesen elektromos autó, amit a Magyarországon gyártanak.

2021 második felében a brémai gyártósorokról gördül majd le az EQE szedán, nem sokkal később pedig – az EQB SUV-hoz hasonlóan – Pekingben is megkezdődik a modell gyártása. Az EQE és az EQS modelleket Európán kívül még az Egyesült Államokban, Tuscaloosában is gyártani fogja a Mercedes-Benz 2022-től.

A Kecskeméten készülő EQB álcázott tesztelése során.

A Kecskeméten készülő EQB álcázott tesztelése során. | Fotó: Daimler Media

Nyolc modell hét üzemből, három kontinensen

2022-re összesen nyolc EQ-modell lesz a Mercedes-Benz kínálatában, a fent említett négy (a kínai változatokkal együtt hat) új modell mellett a már meglévő EQC és EQV modellek, valamint a Smart EQ fortwo és annak kabrió változata alkotja majd a Mercedes kínálatát.

Ezeket a modelleket összesen hét Mercedes-gyár készíti majd, melyek közül három üzem Németországban található. Bréma, Sindelfingen, Rastatt mellett Kecskemét, a franciaországi Hambach, az amerikai Tuscaloosa és a kínai Peking városaiban készülnek majd a Mercedes elektromos autói.

Akkumulátorgyártás

Az elektromos járművek gyártásában kulcsszerepet játszanak az akkumulátorok. A Mercedes stratégiájának része, hogy az akkumulátorokat az autógyáraihoz közel állítja elő.

A németországi Kamenz városában már 2012 óta gyártják az akkumulátorokat a hibrid, plug-in hibrid és elektromos modellekhez, mára már két üzemben: a második kamenzi gyár 2018 óta üzemel. Emellett Kínában és Thaiföldön is gyárt akkumulátorokat a Mercedes, valamint az idei évben adták át a lengyelországi Jaworban található üzemet.

2022-ig még egy német és egy amerikai lokációban készülhetnek akkumulátorok a Mercedes-Benz elektrifikált modelljeihez.

Cél a teljes elektrifikáció

Jörg Burzer, a Mercedes-Benz igazgatótanácsának tagja, termelésért és ellátási láncért felelős vezető a Daimler oldalán megjelenő rövid interjúban megerősítette, hogy a vállalat készen áll az elektromos offenzívára, valamint kiemelte, hogy 2030-ra a Mercedes-Benz típuspalettájának fele elektrifikált modellekből áll majd.

A cél azonban nem ez, hanem teljes átállás az EQ-modellekre, azaz a karbonsemlegesség elérése. A Daimler Ambition 2039 projektje szerint ezt 2039-re éri majd el a vállalat.

Kiemelt Partnereink