Trend Green Finance Framework: ez a Daimler fenntartható üzleti stratégiájának új mérföldköve

Green Finance Framework: ez a Daimler fenntartható üzleti stratégiájának új mérföldköve

autopro.hu/H.J. | 2020.06.27 12:23

Green Finance Framework: ez a Daimler fenntartható üzleti stratégiájának új mérföldköve

Fotó: Daimler Global Media Site

A Daimler fenntartható üzleti stratégiájának részeként olyan új, fenntartható pénzügyi eszközöket és szolgáltatásokat vezet be, mint a zöld kötvények vagy a zöld kölcsönök. A Green Finance Framework, azaz Zöld Pénzügyi Keretrendszer lehetővé teszi a befektetők számára, hogy részt vegyenek a fenntarthatósági célok megvalósításában – befektetéseikkel szén-dioxid semleges technológiákat finanszírozhatnak.

Hirdetés

A vállalat fenntarthatósági tevékenységének célja, hogy valamilyen hozzáadott értéket biztosítson minden érdekelt fél számára: azaz az ügyfelek, a befektetők, az alkalmazottak, az üzleti partnerek és az egész társadalom részére. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelem, a levegőminőség megóvása, az erőforrások megőrzése és az emberi jogok tiszteletben tartása egyaránt a Daimler csoport fenntartható üzleti stratégiájának alapvető részét képezik.

A párizsi klímamegállapodással összhangban a Mercedes-Benz Cars például az „Ambition2039” keretein belül 2039-ig egy teljesen szén-dioxid-semleges, új járműparkot akar létrehozni. Ebbe számos terület környezetbarát megközelítése tartozik, így például a nyersanyagok és az ellátási lánc, a járművek gyártása és használata, valamint különböző újrahasznosítási koncepciók is. Az egyik mérföldkő ezen az úton, hogy a márka vállalta: 2020 végéig öt teljesen elektromos személygépkocsi és 20 plug-in hibrid lesz elérhető a piacon.

A Daimler Trucks & Buses üzletág célja, hogy 2039-ig kizárólag olyan új járműveket kínáljon, amelyek szén-dioxid-semlegesek. A Mercedes-Benz Vans a Mercedes-Benz Cars stratégiáját alkalmazza a magántulajdonban lévő kisteherautókra és a Daimler Trucks & Buses stratégiáját a kereskedelmi haszonjárművekre.

Green Finance Framework

A Zöld Pénzügyi Keretrendszer azon alapelveket foglalja össze, melyek alapján a vállalat a jövőben zöld finanszírozási eszközeit fogja felhasználni. Ez a hitelbizonylatok széles skálájára vonatkozik – például a zöld kötvényre, a zöld fizetési ígérvényre, a zöld értékpapírra, valamint a zöld kölcsönre. A vállalat ezáltal támogatja a környezet megóvását.

A Daimler a zöld finanszírozási eszközökből származó nettó bevételt a zéró kibocsátású járművek, például az akkumulátoros és az üzemanyag-cellás elektromos járművek fejlesztésére és előállítására fordítja. Ezenkívül a pénzt felhasználhatják például a gyártóberendezések korszerűsítésére vagy új létesítmények építésére, valamint az elemek és üzemanyagcellák újrahasznosításának fejlesztésére.

Kiváló minősítést kapott a program

A CICERO Shades of Green egy független cég, mely kutatáson alapuló értékelést nyújt a zöld kötvénybe történő befektetési keretekről. A vállalat az elemzések által meghatározza, a zöld kötvények minőségét és környezeti hatásait. A Daimler a cégtől a legmagasabb értékelést kapta, amely annyit jelent, hogy a márka megfelel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és éghajlatváltozással szemben ellenálló jövő hosszú távú elképzelésének.

Kiemelt Partnereink