Gyártók Háromszoros profitot ért el tavaly a BMW

Háromszoros profitot ért el tavaly a BMW

autopro.hu/P.B. | 2022.03.10 13:48

Háromszoros profitot ért el tavaly a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Megtriplázta adózás előtti nyereségét a BMW tavaly az egy évvel korábbi eredményhez képest. A bajor OEM profitja elérte a 16 milliárd eurót, ugyanakkor a negyedik negyedévben már gyengülés volt megfigyelhető.

A várakozásoknak megfelelően a BMW tavaly jelentősen növelte profitját, és így komolyan növelni kívánja a részvényeseinek fizetett osztalékot is. Az utolsó negyedévben azonban nem úgy teljesített a legfontosabb divízió, ahogyan azt az elemzők korábban várták.

A BMW Csoport éves nyeresége csaknem 12,5 milliárd euróra nőtt, ami több mint háromszorosa az előző évinek – jelentette be a vállalat Münchenben. 2020-ban a koronavírus-járvány kitörése miatt lezárások jelentős hatást gyakoroltak a cég eredményeire, 2021-ben viszont már a BMW is külön bevételt könyvelhetett el korábbi trösztellenes rendelkezések feloldásából is. A cég álta a részvényeseknek fizetett osztalék törzsrészvényenkénti 1,90 euróról meglepően magasra, 5,80 euróra emelkedik.

Remek számok

A BMW több mint háromszorosára, 16 milliárd euróra növelte adózás előtti bevételét 2021-ben, a vállalatcsoport bevételei 12,4 százalékkal 111 milliárd euróra nőttek a az eggyel korábbi évhez képest, a nettó nyereség pedig rekordmagasságot, 12,46 milliárd eurót ért el. A jó eredményeket a magasabb áraknak és a csúcskategóriás járművek eladásának erőteljes növekedésének köszönheti a vállalat.

A BMW 2021-ben minden más prémium autógyártónál több, 2,5 millió autót adott el a komoly kihívások - a félvezetőhiány korlátozta a termelést – ellenére is. Szakértők szerint a beszállítókkal fenntartott szoros kapcsolatnak is köszönheti a sikereit az OEM.

Az utolsó negyedév gyengébbre sikerült

A BMW, a Mini és a Rolls-Royce eladásai 14,2 százalékkal estek vissza a negyedik negyedévben a félvezetők szűk keresztmetszete és az emelkedő nyersanyagárak miatt.

A BMW az utolsó negyedévben nem teljesítette a várakozásokat az autóipari részleg jövedelmezőségével kapcsolatban. A szegmens az októbertől decemberig tartó hónapokban 7,7 százalékos kamat- és adózás előtti haszonkulcsot ért el, ami megegyezik az egy évvel korábbival. Az elemzők átlagosan lényegesen jobb eredményt vártak – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink