Gyártók Három közös padlólemezre építheti majd villanyautóit a PSA és az FCA

Három közös padlólemezre építheti majd villanyautóit a PSA és az FCA

autopro.hu/V.M. | 2020.09.08 13:16

Három közös padlólemezre építheti majd villanyautóit a PSA és az FCA

Fotó: PSA Group Media

Sajtóértesülések szerint a francia PSA Csoport és az olasz-amerikai Fiat Chrysler egyesülésével létrejövő Stellantis elektromos modelljei a francia fél eCMP és eVMP platformjai mellett egy harmadik, FCA által fejlesztett padlólemezre is épülhetnek majd.

Hirdetés

Az olasz clubalfa.it hírportál arról adott hírt, hogy az Alfa Romeo Giulia és Stelvio modelljeihez fejlesztett Giorgio padlólemeznek jelenleg egy új változata készül, amire a Maserati tisztán elektromos autói fognak épülni. A nagyobb típusokhoz tervezett Giorgia elektromos platform akár három elektromos motort is befogadhat majd. Az új architektúrát a DS, az Alfa Romeo, a Jeep, a Dodge, illetve a Chrysler márkák is használni fogják.

Valószínű, hogy a padlólemezt kettő, elektromos autók fejlesztésével foglakkozó startup, a Faraday Future és az SF Motors is alkalmazni fogja, akikkel az FCA 2019 óta egyeztetést folytat elektromos autókhoz szükséges technológiák vásárlásáról.

Ahogy az az autopro.hu oldalán is olvasható volt, az FCA nemrég felfüggesztette a kisautóinak fejlesztését, mivel azokat a PSA CMP nevű platformjára akarja áthelyezni az egyesülést követően.

A francia félnél is készül egy új padlólemez

A PSA ezzel közel egy időben tett bejelentést az új, hibrid és akkumulátoros elektromos autókhoz tervezett, eVMP névre keresztelt platformjáról, amit 2023-tól fog alkalmazni a nagyobb típusainál.

Utóbbi bár a méretet tekintetében némi átfedésben lehet az FCA Giorgia platformjával, a kettő padlólemezre eltérő célpiacú modelleket fognak építeni – fejti ki az electrive.com cikke. Az eVMP-re legfeljebb 250 kilowatt teljesítményű autók tervezhetőek, egy három villanymotorral szerelt Alfa Romeo vagy Maserati pedig ennél feltehetően erősebb lenne. Az eVMP továbbá inkább az európai igényekhez van szabva, míg a Dodge és a Chrysler modelljeit az észak-amerikai piacra szánják.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink