Gyártók Három gyárát is leállítja a chiphiány miatt a GM

Három gyárát is leállítja a chiphiány miatt a GM

autopro.hu/V.M. | 2021.02.04 12:21

Három gyárát is leállítja a chiphiány miatt a GM

A kansas-i üzemben készülő egyik modell, a Chevrolet Malibu | Fotó: GM Corporate Newsroom

Február 8-tól, hétfőtől kezdődően három észak-amerikai termelőüzemét is leállítja egy hétre a General Motors a kialakult chiphiány miatt, továbbá csökkenteni kényszerül egyik dél-koreai üzemének termelését.

A következő héten nem fog munka folyni a Missouri állambeli Kansas City-ben, az Ontario tartományi Ingersollban és a mexikói San Luis Potosi városában található gyártóegységekben. Ezenkívül a koreai Bupyeong 2 üzem csak fél kapacitás-kihasználtsággal fog működni.

Az AutoForecast Solutions autóipari tanácsadó vállalat úgy becsüli, hogy a következő héten a GM tízezer járműnyi termelés-kiesést fog elszenvedni. A GM közölte, hogy az év későbbi részében, amennyire csak lehetséges, behozzák a kieső termelést.

Más OEM-ekhez hasonlóan a GM is a magasabb nyereséget termelő modellek, esetében a pickuppok és SUV-k gyártásának fenntartására törekszik.

A chiphiány már számos autógyártót, köztük a szintén amerikai Fordot, a Stellantis-t, a Volkswagent, a Toyotát, illetve a Daimlert is termelése visszafogására kényszerítette. Meg nem nevezett forrásokból a Reuters úgy értesült, hogy a Mazda 34 ezer járművel fogja megvágni termelését februárban és márciusban.

Több százezres kiesés

Az IHS Markit előrejelzése szerint a félvezető komponensek hiánya globálisan 672 ezres termelés-kiesést okoz csak az első negyedévben, a kereslet-kínálati egyensúly pedig leghamarabb a harmadik negyedévben állhat helyre.

Az AutoForecast Solutions szerint 2021-ben eddig 564 ezerrel kevesebb jármű készült, az év egészében pedig a teljes kiesés 964 ezer járművet fog kitenni.

Kiemelt Partnereink