Gyártók Hamarosan megduplázza az e-autók hatótávját a Lexus

Hamarosan megduplázza az e-autók hatótávját a Lexus

autopro.hu/V.M. | 2023.10.26 04:20

Hamarosan megduplázza az e-autók hatótávját a Lexus

Fotó: Toyota Global Newsroom

A Lexus a Japán Mobilitási Kiállításon egy olyan elektromos koncepcióautót mutatott be, ami kétszer akkora hatótávolságot ígér, mint a mai villanyautók. A tervek szerint a koncepció gyártásra érett változata már 2026-ban meg fog jelenni.

Hirdetés

A Tokiói Autószalon helyébe lépő Japán Mobilitási Kiállításon leleplezett LF-ZC koncepció a Lexus szerint az akkumulátoros elektromos autók következő generációját képviseli.

A koncepció alapján a Lexus következő generációs e-autói változatosabb kialakításúak lesznek a fő részegységek helyigényének minimalizálása jóvoltából. A kiváló vezetési élményről az elektromos hajtást jellemző jó gyorsuláson kívül a Lexus RZ elektromos SUV fejlesztése során felhasznált megoldások fognak gondoskodni. Az átemelendő technológiák között szerepel a Direct4 négykerékkormányzási rendszer és a vezetékalapú kormányzás (Steer-by-Wire), ami a Lexus szerint természetes, lineáris kormányzási érzetet nyújt.

A hajtáslánc kompaktságát kihasználva a mérnökök aerodinamikus, körülbelül 0,2 légellenállási tényezővel rendelkező formát szeretnének alkotni. Ezt szolgálja majd az alacsony orr, ami a nagyszerű kilátást lehetővé tevő nagy méretű első szélvédőhöz vezet.

Ezer kilométer egy töltéssel

Ami talán azonban még érdekesebbé teszi az LF-ZC-t az autóvásárlóknak, az az újgenerációs prizmatikus akkumulátorcellák használata lesz, ami a konvencionális elektromos autókénál kétszer nagyobb hatótávolságot tesz majd lehetővé – vagyis mintegy ezer kilométernyit a Reuters beszámolója szerint.

A nagy távolság megtételéhez kellő energia tárolását az akkumulátorcsomag egyszerűbb és kompaktabb kialakításával, vagyis nagyobb energiasűrűséget eredményező elrendezéssel érné el a Lexus. Ezenkívül a hatótávolság kitolását támogatja majd az energiatárolóegység súlyának csökkentése és a cellák alacsony magassága, ami a karosszéria laposabbra és áramvonalasabbra szabását segíti majd.

Új megoldások a gyártásban

A Lexus a jövőben használatos gyártási technológiáit is bemutatja Tokióban. A Green Car Congress cikke szerint ezek közül az egyik a gigafröccsöntés, vagyis a jármű nagy részeinek egyben kiöntése. Az elsőként a Tesla által alkalmazott megoldás nagyobb szabadságot nyújt az alkatrészek alakjának tervezésében, és a strukturális szilárdságot is javítja.

Fotó: Toyota Global Newsroom

A technológiát a Lexus a járművei moduláris felépítésével kombinálná. E szerint egy első, egy középső és egy hátsó moduláris részből fognak állni a márka jövőbeli járművei – középen az akkumulátorral. Az elrendezés által az új akkumulátorok integrációja úgy történhet meg, hogy amiatt nem kell áttervezni a jármű első és hátsó szekcióit.

A harmadik újítás az önvezetés gyártásközbeni használata: az elképzelés szerint a Lexus autói egyik munkaállomásról a másikra vezethetik majd magukat „félkész” állapotban is. Ez lehetővé teszi majd a járműveket normál esetben mozgató berendezések mellőzését, ami a gyártósor átrendezésénél nagyobb rugalmassághoz és költségmegtakarításhoz vezet.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink