Gyártók Hamarosan leáll a legnagyobb orosz autógyártó

Hamarosan leáll a legnagyobb orosz autógyártó

autopro.hu/P.B. | 2023.03.31 12:23

Hamarosan leáll a legnagyobb orosz autógyártó

Fotó: Lada

Az orosz autóipar eddig is sokat szenvedett a nyugati szankciók és a kivonuló autógyártók miatt, most ráadásul a legnagyobb autógyártó, az Avtovaz jócskán előrehozva nyári szünetét, legalább három hétre leáll.

A Ladákat is gyártó Avtovaz közölte, hogy új logisztikai folyosók létrehozásán dolgozik. A vállalat 2022-ben több mint 200 olyan autóalkatrész cseréjére talált módot, amiket a nyugati országok nem hajlandók Oroszországba exportálni.

„2023 tavaszán azonban számos alkatrész-beszállító értesítette az Avtovazt arról, hogy befejezi a szállításokat, és megszegte a 2023-as szállítások fenntartására vonatkozó meglévő megállapodásokat” - áll a gyártó közleményében, hozzátéve, hogy: „ennek eredményeként 2023 májusának második felétől nem lesz lehetőség a komplett járművek megszakítás nélküli gyártására.”

Tavasszal jön a nyári leállás

A korábban július 24-én kezdődő háromhetes nyári leállás most május 29-től június 19-ig tart, így az Avtovaznak több ideje lesz felépíteni alkatrészkészletét. A cég közlése szerint az Avtovaz 2023-ban több mint 400 ezer jármű gyártását tervezi, ami több mint kétszerese lenne a 2022-es 188.645-ös eladásnak.

Az oroszországi gyárak együttesen mindössze 450 ezer autót gyártottak tavaly, ami a Szovjetunió összeomlása óta a legrosszabb teljesítmény – jegyzi meg a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink