Gyártók Földgáz meghajtást kap a Golf

Földgáz meghajtást kap a Golf

autopro.hu/H.J. | 2019.04.11 16:19

Földgáz meghajtást kap a Golf

Akár 440 kilométert is képes menni kizárólag földgázzal a három tartálynak köszönhetően.

Már elérhető a Golf Variant TGI1 környezetbarát földgázmotorral, mely a VW Polo TGI és a Golf TGI modellekből született. Az új modell három földgáztartállyal rendelkezik, növelve ezzel a CNG-meghajtás hatótávolságát. Ráadásul a tartályok elhelyezése sem jelent helyproblémákat, ugyanis a földgáztartályok helytakarékos padlóburkolatként találhatók meg az autó belsejében. Ugyanakkor a kiegészítő tartály 80%-kal növeli a földgáz üzemmódot az elődjéhez képest.

440 kilométert tud

Emellett a modell sebességét is növelték. A Golf Variant TGI 1,5 literes, négyhengeres motorja még hatékonyabb, mint elődje. Ez a motor elsődlegesen sűrített földgázzal (CNG) üzemel – ennek következtében a benzintartály kisebb, így annak csak biztonsági tartalékként van szerepe. 96 kW-os teljesítménnyel és 200 Nm-es nyomatékkal bír, így akár 440 kilométeres útvonalakat is megtehet a jármű, kizárólag földgázzal. A három földgáztartály összesen 115 literes, ami 17,3 kg össztömegnek felel meg. A tartályok pedig szénszálerősítésű műanyagból vagy fémből készülnek.

Kisebb környezetszennyezés

Egy földgáz meghajtású jármű szén-dioxid kibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos modelleké. A sűrített földgáz (CNG) elégetése körülbelül 25%-kal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint a benzin égése. Ennek oka az, hogy a földgáz széntartalma alacsony, emellett a földgáz rendkívül tisztán ég el. Emellett biometánt vagy e-gázt az üzemanyaghoz adva még tovább csökkenhető a károsanyag-kibocsátás.

A földgáz olcsó

A meghajtás mellett szól az is, hogy a földgáz olcsóbb. Németországban mintegy 20 százalékkal kerül kevesebbe, mint a dízel, és 40 százalékkal olcsóbb, mint a benzin. Az energiaszintje pedig lényegesen jobb: egy kilogramm CNG körülbelül 1,3 liter dízelnek vagy 1,5 liter benzinnek felel meg.

Az eco up! és a gyártó Polo, Golf, Golf Variant TGI változatai mellett a Volkswagen csoport már 14 CNG-járművet kínál.

Kiemelt Partnereink