Gyártók Felvásárlással jut tőkeinjekcióhoz a Fisker

Felvásárlással jut tőkeinjekcióhoz a Fisker

autopro.hu/V.M. | 2020.07.16 17:20

Felvásárlással jut tőkeinjekcióhoz a Fisker

Fotó: Fisker

Az elektromosautó-fejlesztéssel foglalkozó amerikai Fisker Inc. bejelentette egyesülését egy cégek felvásárlására létrehozott különleges rendeltetésű vállalattal, a Spartan Energy Acquisition Corporationnel. A várhatóan 2020 utolsó negyedévében lezáruló tranzakció végével megkezdődik a Fisker részvényeinek nyilvános kereskedése.

Hirdetés

A 2,9 milliárd dollár becsült értékű Fisker a tranzakció által egymilliárd dollár bruttó bevételhez fog jutni. Az egyesüléssel egy időben a Spartanon kívül a Fisker már meglévő és új befektetői, úgymint az AllianceBernstein és a BlackRock Inc. is új részvényekhez fognak jutni, 500 millió dollárral járulva hozzá az egymilliárdos összeghez.

A befolyó összeget a néhány éve alapított cég arra fogja használni, hogy előkészítse az első autója, a Fisker Ocean gyártását, ami a tervek szerint 2022-ben fog indulni.

Henrik Fisker, a Fisker Inc. alapítója és vezérigazgatója korábban több vállalattal is megbeszélést folytatott a felvásárlásról. Az Automotive Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy végül a szakértelmük, illetve a globális jelenlétük miatt döntött az Apollo Global Managementhez tartozó Spartan mellett.

Javában zajlik a partnerkeresés

Fisker azt is elárulta, hogy a startup több vállalattal, köztük a Magna Internationallel is egyeztet az elektromos autója gyártásáról. Úgy véli, hogy nem lenne bölcs dolog, ha egy elektromos járműveket készítő startup maga próbálna meg gyárat építeni.

A Los Angeles-i székhelyű startup más autógyártókkal is próbál együttműködésre lépni, hogy használhassa az azok által fejlesztett részegységeket, mint például padlólemezeket, motorokat, akkumulátorokat vagy légkondicionálókat, lehetővé téve számára, hogy a dizájn, a szoftver, valamint a felhasználói élmény fejlesztésére koncentrálhasson.

Henrik Fisker, aki korábban az Aston Martin dizájnere volt, még 2007-ben alapította meg a Fisker Automotive-t luxus hibridek gyártására. A 2013-ban csődbe ment cég egyetlen modellje a Fisker Karma volt, a 2016-ban létrehozott Fisker Inc. és a 2022-ben megjelenő új típus által azonban a márka tovább él.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink