Gyártók Évtizedek után kap saját központot a Lexus

Évtizedek után kap saját központot a Lexus

autopro.hu/P.B. | 2022.07.31 04:17

Évtizedek után kap saját központot a Lexus

Fotó: Lexus

A Lexus egészen mostanáig az anyavállalat Toyota meglévő létesítményei használta. Most egy vadonatúj, a japán hegyekben megbúvó, már-már eldugott központot kap a Lexus. A helyszínen egy tesztpálya-központ is épül.

Hirdetés

Talán sokaknak meglepő lehet, de a Lexus fennállása harminchárom éve alatt soha nem rendelkezett saját cégközponttal. A márka egészen mostanáig az anyavállalat meglévő létesítményeihez kapcsolódva végezte tevékenységeit, ami a logisztikai, illetve back office feladatok elvégzése szempontjából előnyös, ugyanakkor nem tette lehetővé, hogy a vállalat egyes részlegei felgyorsítsák és leegyszerűsítsék az egymás közötti kommunikációt.

A Lexus azonban komoly változások előtt áll, ehhez pedig szüksége van a saját központra: az évtized végére legnagyobb piacain, így Európában is tisztán elektromos prémium márkává kíván fejlődni a Toyota leányvállalata. Ez új technológiák és ahhoz kapcsolódóan előzmények nélküli modellek bevezetését, új piaci szegmensek meghódítását feltételezi, ami viszont csak úgy valósítható meg hatékonyan, ha a vállalat minden tevékenységét koncentráltan, összehangoltan tudja végezni - véli Koji Sato, a Lexus globális elnök.

Nem kell messzire menni

A Lexus elkezdte előkészíteni saját, ultramodern cégközpontjának felépítését. A cég nem megy messzire anyavállalatától, hiszen az Aicsi prefektúra hegyvidéki részén fekvő, kiszemelt terület közigazgatási szempontból Toyota városhoz (korábbi nevén Koromo) tartozik. Itt, Simojamában működik egyébként a Toyota műszaki fejlesztési központja is, a Lexus azonban ettől teljesen független, vadonatúj létesítménybe fog költözni.

A központ titkosságát az adja, hogy a külvilágtól elzártan működik majd - a helyszín állítólag kizárólag egy kanyargós, kétsávos országúton keresztül közelíthető meg, ami némileg misztikussá teszi a létesítményben zajló munkát.

Hamarosan elkészül

A márka új, globális központja már 2023-ban megnyitja kapuit. Nem csak a cég munkatársai fognak ide költözni, de az egyes projekteken a vállalattal együttműködő beszállítók és partnerek szakemberei is – a tervek szerint tehát klasszikus campusról van szó, amely elősegítheti a műhelymunkát és lerövidítheti a részlegek közötti együttműködés holtidejét. Mindez várhatóan a márka megítélését is pozitívan fogja befolyásolni, azaz nem csak működési, de arculati szempontból is pozitív változásoknak nézhet elébe a Lexus – véli a Smartermedia.

A mintegy 300 milliárd japán jenes (hozzávetőleg 900 milliárd forint) beruházás részletei még nem ismertek, a létesítmény legizgalmasabb eleméről azonban már pontos információik vannak. A simojamai központban ugyanis a közelmúltban megnyílt a mini Nürburgringként emlegetett tesztpálya: egy 5,3 kilométeres, technikás kanyarokkal tagolt, jelentős szintkülönbséggel elvezetett nyomvonalú körpálya, ahol a Toyota (és 2023-tól a Lexus is) prototípusainak finomhangolását végezhetik majd.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink