Gyártók Európába jöhet a kínai Zeekr

Európába jöhet a kínai Zeekr

autopro.hu/P.B. | 2022.01.12 14:18

Európába jöhet a kínai Zeekr

Fotó: Zeekr

A Geely Csoporthoz tartozó kínai prémium elektromos márka, a Zeekr azt tervezi, hogy 2023 elejétől Európában is kínálni fogja az első modelljét. A gyártó 2025-ig hét típusra kívánja bővíteni kínálatát, és összesen 100 ezer járművet kíván exportálni.

A Zeekr első modelljét, a 001-et októberben kezdték el gyártani Kelet-Kínában. Azóta körülbelül hatezer autót adott el a cég, ám a Geely alá tartozó gyártó máris az európai piac felé fordult, és az Európai Unióban is szeretne terjeszkedni.

A márka 2022-re 70 ezer elektromos autó eladását tűzte ki célul, míg maga a Geely Csoport 1,65 millió jármű eladását tervezi az összes hajtást figyelembe véve. Ez 24 százalékos növekedést jelentene 2021-hez képest.

Ne sokat tudni az európai paraméterekről

A kínai gyártó első modellje, a közel öt méter hosszú Zeekr 001 a Geely Holding SEA platformjára épül, teljesítménye 400 kilowatt. Ezt két villanymotor, és egyenként 86 vagy 100 kilowattórás akkumulátorral éri el az autó. Utóbbi konfigurációban állítólag 700 kilométeres hatótáv is lehetséges, bár ez feltehetően az NEDC-érték, ami Kínában használatos, az Európában bevett WLTP szerint kisebb a hatótáv.

Kínában a modellt három felszereltségi változatban kínálják 281 és 360 ezer jüan közötti áron, azaz 38.850 és 50 ezer euró között. Ezek azonban nem irányadóak a tényleges európai forgalmazásra, hiszen nem tudni, mennyibe kerülne egy importjármű az EU-ban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink