Gyártók EU-s nyomozók érkeznek a kínai autógyártókhoz

EU-s nyomozók érkeznek a kínai autógyártókhoz

autopro.hu/V.M. | 2024.01.15 08:17

EU-s nyomozók érkeznek a kínai autógyártókhoz

Fotó: BYD Auto

A következő hetekben több kínai autógyártó telephelyeit is felkeresik az Európai Bizottság nyomozói, akik azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a Kínában gyártott villanyautók túlzott állami támogatást élveznek-e.

A vizsgálatban részt vevő bennfentesek által megosztott információk szerint az EU szakemberei a BYD, a Geely és a SAIC autógyártókat fogják felkeresni. A Reuters-nek nyilatkozó források hozzátették, hogy a Kínában termelőtevékenységet folytató, de nem helyi márkáknál, mint amilyen például a BMW vagy a Tesla, nem fognak hasonló vizsgálatokat folytatni.

Az októberben indult eljárás során az Európai Bizottság azt akarja kideríteni, hogy a Kínában gyártott, majd később Európába exportált villanyautók túlzó állami támogatásban részesülnek-e, ezáltal torzítva a versenyt. A Kína által protekcionistának nevezett vizsgálat az eredménytől függően büntetővámok kivetéséhez vezethet.

A nevüket nem vállaló források szerint az unió küldöttjei már megérkeztek Kínába, a három érintett gyártónál pedig január és február folyamán fognak látogatást tenni. A vizsgálat eme kezdeti szakaszában a nyomozók a korábban kiküldött kérdőívekre adott válaszok begyűjtését fogják végezni.

Nem maradt el a kínai válasz

A várhatóan 13 hónapon át tartó vizsgálat fokozta a Kína és az európai blokk közti feszültséget. Részben az uniós lépésre lehet visszavezethető az, hogy Peking nemrég dömpingellenes vizsgálatot indított az EU-ból importált brandy italok kapcsán. Ez legfőbb képen Franciaországot érinti, mely az uniós vizsgálat kezdeményezője.

Az európai társaiknál átlagosan 20 százalékkal olcsóbb kínai modellek részesedése az EU-s villanyautópiacon mára elérte a 8 százalékot, 2025-re pedig 15 százalékra emelkedhet.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink