Gyártók Ennyit tudunk eddig a 2026-os Nissan Leafről

Ennyit tudunk eddig a 2026-os Nissan Leafről

autopro.hu/D.Á. | 2024.02.19 10:23

Ennyit tudunk eddig a 2026-os Nissan Leafről

Fotó: Nissan Global Newsroom

Amikor 2011-ben megjelent, a Nissan Leaf forradalmi volt. Ez volt az egyik első megfizethető elektromos autó, amely tömegeket ért el. 2023 végéig a Nissan 670 ezer darabot adott el belőle a világon. Az eladások mára jelentősen megcsappantak, eljött az ideje a vérfrissítésnek. A Nissan 2025-ben rántja majd le a leplet az új Leafről, gyártásba pedig 2026-ban kerül.

A Leaf második generációja 2018-ban jelent meg nagyobb teljesítménnyel és jobb hatótávval. Az elektromos autók azonban szélsebesen fejlődnek, és a Leaf már nem volt olyan versenyképes, mint egykor – az eladások 41 százalékkal beestek 2023-ban, csupán 7152 talált gazdára, mivel közben a Hyundai, a Tesla és egyéb gyártók elkezdtek hatékonyabb és megfizethetőbb alternatívákat kínálni. Most viszont új Leaf van a láthatáron: a Nissan harmadik generációs kompakt elektromos autója várhatóan 2025 közepén mutatkozik be. Sok részlet még nem ismert a modellről, de pár dolog már igen.

Letisztult dizájn, ha megvalósul

Az új Leaf állítólag a gyártó 2021-es Chill-Out koncepciójából fog dizájnelemeket meríteni, ami egy karcsú crossover forma széles, szárnyakká keskenyedő orrésszel, szélükön a fényszórókkal. A tetővonal egyszerűen lejt hátrafelé, kissé kidomborodó idomokkal az autó hátsó kerekénél. Az autó hátulja áttetsző borítást kapott, alatta a lámpákkal, de ez valószínűleg nem kerül majd bele sorozatgyártott modellbe.

Jelenleg sajnos még nincsenek hajtásláncra vonatkozó adatok a Leaf kapcsán. A következő Leaf-generáció az Ariya által is használt CMF-EV platformra épül majd a források szerint. Az Ariya egymotoros, 214 vagy 238 lóerős, vagy kétmotoros, 335 vagy 389 lóerős verzióban érhető el, 66 és 91 kilowattórás akkumulátorral.

Arra nem sok esély van az időzítés miatt, hogy az új Leaf szilárdtest akkumulátort kapjon, legalábbis a bemutatáskor, mivel a Nissan szerint ezek a csúcstechnológiás telepek csak 2028-tól érkeznek. A legtöbb Nissan a NACS töltési szabványra fog áttérni, így várhatóan a Leaf is. A jelenlegi generáció mindössze nagyjából 345 kilométert tud elmenni egy töltéssel, az új verzióban azonban 30 százalékkal nagyobb energiasűrűségű csomag lesz, amellyel legalább 370 kilométer megtételére lesz képes.

Árak és piacra dobás

Az új Nissan Leaf-et várhatóan jövő év közepén fogjuk először látni, a gyártás pedig 2026-ban, az Egyesült Királyságban fog elindulni. Jelenleg Magyarországon kétféle akkumulátorcsomaggal, négy felszereltségi szinttel elérhető a Leaf, az alapára 11.395.000 forint. Az infláció miatt számíthatunk rá, hogy az új generáció valamivel drágább lesz, azonban a Nissannak óvatosan kell bánnia az árakkal, hogy versenyben maradjon a megfizethető elektromos autókkal. A Leaf jelenleg Smyrna-ban, Tennessee államban az Egyesült Államokban, az angliai Sunderland-ben és Yokosukában, Japánban készül.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink