Gyártók Elveszítheti a kézi sebességváltót a VW Golf

Elveszítheti a kézi sebességváltót a VW Golf

autopro.hu/V.M. | 2023.06.19 06:20

Elveszítheti a kézi sebességváltót a VW Golf

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen kompakt modellje, a Golf a jelen generáció 2024-ben esedékes frissítésétől kezdve csak automata sebességváltóval lesz elérhető, amennyiben az Euro 7-es emissziós normát jelen formájában fogadják el.

A nyolcadik generációs Golf ráncfelvarrásával implementált változás a növelt teljesítményű Golf GTI-t is érintené, vagyis 2025-ös ötvenedik évfordulója előtt egy évvel a sportos variáns nem lenne többé manuális sebességváltóval választható.

A kényszerű változásról Kai Grünitz, a VW műszaki fejlesztési vezetője beszélt nemrég a brit Autocar magazinnak. Az interjú során elmondta, hogy a kézi sebességváltó kivezetésére a károsanyag-kibocsátási előírásoknak megfelelés végett lehet szükség.

Mint ismert, az Európai Bizottság által javasolt Euro 7 2025-től a mostaninál is szigorúbb kibocsátási limiteket szabna a személyautóknak és a haszongépjárműveknek. A többek között jelentős költségvonzata miatt kritizált javaslat módosítása érdekében nemrég számos európai uniós tagállam fogott össze.

Amennyiben a szabálytervezet megfelelő módosítását sikerül kiharcolni, az automatánál máig olcsóbbnak számító kézi sebességváltó 2024 után is a Golfokban maradhat – írja az Autocar.

Egyértelmű a tendencia

Mindazonáltal az iparági trend egyértelműen a hagyományos sebességváltók eltűnése felé mutat. Mivel az automatizált variánssal a járművek fogyasztása és ezáltal emissziója lejjebb szorítható, az előírásoknak való könnyebb megfelelés céljából a gyártók fokozatosan kivezetik kínálatukból a manuálisan működtetett kapcsolókat. A Mercedes-Benz például 2021 óta kizárólag automata sebességváltókkal kínálja autóit.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink