Gyártók Elektromosautó-gyárat épít a BYD

Elektromosautó-gyárat épít a BYD

autopro.hu/P.B. | 2023.10.12 12:17

Elektromosautó-gyárat épít a BYD

Fotó: BYD

Elektromosautó-gyárat épít a Ford korábbi üzemének helyén a BYD Brazíliában, Bahia államban. Az első autók akár már a jövő év végén, vagy 2025 első hónapjaiban legördülhetnek a gyártósorról. Az építkezés hivatalosan is megkezdődött.

A Ford egykori ipari telephelyén épít gyárat a kínai BYD, rögtön három különböző létesítménnyel. A hírek szerint a vállalat elektromos és hibrid autókat mellett e-buszok és teherautók alvázait is gyártani fogja a helyszínen, sőt lítium- és vas-foszfát feldolgozására alkalmas üzem is készül, ahol a nemzetközi piac számára fogják feldolgozni ezeket a fémeket.

Az autógyár várhatóan 2024 vége és 2025 eleje között kezdi meg a termelést, valamivel később a korábban bejelentettnél. Kezdetben 150 ezer elektromos és hibrid autó éves gyártási kapacitását tervezik, amely később megduplázható.

A BYD hárommilliárd brazil realt, azaz körülbelül 570 millió eurónak megfelelő összeget fektet be a Bahia államban található Camaçari ipari parkban lévő telephely átalakításába. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az építkezés azonnal 5000 munkahelyet teremt. Cserébe Bahia állam kormánya adókedvezményeket biztosít a kínai vállalatoknak a következő tíz évben. A gyárak mellett a BYD egy kutatási és fejlesztési központot hoz létre a régióban.

A BYD számára nem ez lesz az első üzem Brazíliában. A cég már gyárt elektromosbusz-alvázakat a São Paulo államban lévő Campinasban, és van egy lítium-vas-foszfát akkumulátorgyára Manausban – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink