Gyártók Elektrifikálja stuttgarti gyárát a Porsche

Elektrifikálja stuttgarti gyárát a Porsche

autopro.hu/V.M. | 2023.11.17 08:19

Elektrifikálja stuttgarti gyárát a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche mintegy 250 millió eurót fektet be a Stuttgart-Zuffenhausenben található fő gyártóegységébe annak érdekében, hogy a jövőben egy gyártósoron készíthessék ott az elektromos és a belső égésű modelleket.

A már most is zajló átalakítási és bővítési munkálatok végével lehetségessé válik majd, hogy a következő generációs Porsche 718 elektromos változatát egy gyártósoron készítsék a kétajtós sportautók boxermotoros változataival.

A fejlesztések egyik elemeként a hagyományos kötött gyártórendszert vezető nélküli járművekkel (AGV-kkel) helyettesítették. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít, ami különösen fontos amiatt, hogy a jövőben eltérő hajtásrendszerű járművek szerelése fog egy helyen történni.

A gyártási területet ezenfelül bővítették, párhuzamosan az új gyártási fázisok implementálásával. A Porsche mérnökei több minőségellenőrző munkaállomást is integráltak a munkafolyamba, amiken kívül új minőségbiztosítást szolgáló folyamatokat honosítottak meg és egy új fényalagutat is létesítettek. Az összeszerelt járművek tesztelésére szolgáló terület folyamatait és berendezéseit szintén módosították: az akusztikai tesztállomásokat az elektromos járművek követelményeihez igazították, a szivárgási és felületminőségi ellenőrzőállomások pedig teljesen megújultak.

Automatizált raktárt adtak át

A karosszériaüzem logisztikai kapacitását 2022 óta bővítik, ennek keretében egy 2025-re elkészülő új raktár is építés alatt áll. Ezenfelül most szeptemberben egy teljesen automatizált magasraktár nyílt meg, a 40.650 rakat tárolására képes létesítmény az egész összeszerelőüzemet kiszolgálja.

A 2016 óta működő, V8- motorokat gyártó üzemcsarnok szintén részesül a bővítésből, ugyanis az elektromos Porsche Macanhoz itt fogják összeszerelni a villanymotorokat. Az újgenerációs Macan gyártása 2024-ben rajtol a Porsche lipcsei üzemében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink