Gyártók Egy koreai cég venné meg a SsangYongot

Egy koreai cég venné meg a SsangYongot

autopro.hu/P.B. | 2022.01.12 09:21

Egy koreai cég venné meg a SsangYongot

Fotó: Kép: B. A.

Vevőt találtak a gyengélkedő, terepjárókat gyártó SsangYong cégnek. A szintén dél-koreai, elektromos teherautókat gyártó Edison körüli konzorcium 224 millió eurónak megfelelő összeget akar fizetni az átvételért.

A dél-koreai elektromosteherautó-gyártó Edison Motors vezetésével létrejött konzorcium 304,86 milliárd wonért (mintegy 224 millió euróért) szeretné átvenni a gyengélkedő, csődközeli állapotban lévő SsangYong Motort. A SsangYong és az Edison képviselői is aláírták a papírokat, így az ügylet a hatóságokon múlik.

A tájékoztatás szerint a szerződés csak akkor lép életbe, ha a bíróság is jóváhagyja az Edison szerkezetátalakítási terveit. A dél-koreai média értesülései szerint a terveknek március 1-ig kell elkészülniük. A SsangYong hitelezőinek többségének még jóvá kell hagynia a cég adósságrendezési terveit - addig a vállalat felszámolás alatt marad. Az autógyártó ellen tavaly áprilisban fizetésképtelenség miatt eljárás indult.

Elektromos autókra kell átállni

A SsangYong Motor a negyedik legnagyobb dél-koreai autógyártó. 2011 óta többségi tulajdonosa az indiai haszongépjárműveket gyártó Mahindra, mely 2020 óta próbálja eladni részesedését a cégből, eddig sikertelenül.

Az elektromos haszongépjárműveket gyártó, koreai Edison elektromos autók gyártására szeretné átállítani a céget, melyre mindenképp ráfér a frissítés: a SsangYong eladásai tavaly éves szinten 21 százalékkal, 84.500 autó alá estek vissza – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink