Gyártók Egy elektromos SUV koncepcióját mutatta be a Toyota

Egy elektromos SUV koncepcióját mutatta be a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2022.11.19 12:21

Egy elektromos SUV koncepcióját mutatta be a Toyota

Fotó: Toyota Newsroom

A Toyota bemutatta a bZ Compact SUV tanulmányautót, amely egy jövőbeli kompakt elektromos SUV előzetese. A japán gyártó képeket tett közzé a külső és belső kialakításról, de a technológiáról egyelőre nem árult el részleteket.

A bZ Compact SUV tanulmányautó és a már sorozatgyártású bZ4X közötti kapcsolat egyértelmű: a koncepcióautó elejét is a Toyota új „márkameghatározó kalapácsfej-formája” uralja, vékony fényszórókkal, és az első sarkokra helyezve a hangsúlyt. Mind a kettő autón van egy osztott tetőszpojler és a hátsó szekció is nagyjából hasonló alakú. A tanulmány eleje talán még inkább futurisztikus, és az aerodinamikája is jobbnak tűnik első ránézésre.

Belül, akárcsak a bZ4X-ben, már a Tesla Model S Refresh-ben alkalmazott, szögletes kormány is feltűnik. Az utastér minimalista kialakítása futurisztikus dizájnelemekkel párosul. Emellett a Toyota – sok gyártóhoz hasonlóan – egyre inkább támogatja a „növényi alapú és újrahasznosított anyagok” használatát, például az ülésekben.

Fotó: Toyota Newsroom

Az informatikai és kapcsolódási eszközök tekintetében a tanulmány előfutára egy olyan virtuális, személyi asszisztens bevezetésének, „amely nemcsak a vezető, hanem a többi utas kívánságára vagy parancsaira is reagál – akár a hátul ülőkére is” – tájékoztat a Toyota.

Elektromos offenzíva a Toyotánál is

A Toyotát korábban több kritika is érte amiatt, hogy későn tért át a tisztán elektromos autók gyártására. A világ legnagyobb autógyártója a hibridekről sem mondott le, az első generáció idejében úttörő Prius modellből a napokban mutatták be az ötödik generációt.

Ugyanakkor a gyártó most már az elektromos offenzíváját is megkezdte: a bZ Compact SUV koncepcióautója is a „bZ” (Beyond Zero) márkacsalád tagja lesz, immár a harmadik. A Toyota nemrég bejelentette a bZ3 elektromos szedán érkezését, amelyet a BYD és a FAW Toyota együttműködésével fejlesztenek, és kezdetben csak Kínában lesz elérhető.

Fotó: Toyota Newsroom

2021 decemberében a Toyota és a Lexus bejelentette, hogy 2030-ig harminc tisztán elektromos modellt vezet be világszerte a személygépkocsik és a haszongépjárművek szegmensében, azzal a céllal, hogy addigra elérjék a 3,5 millió elektromos autó éves értékesítését globális szinten - ebből egymillió a Lexus márka égisze alatt készülne, amely a tervek szerint 2030-tól csak akkumulátoros elektromos autókat kínál majd Európában, Észak-Amerikában és Kínában, 2035-től pedig világszerte mindenhol.

Nem csak egy irány

A Toyota eddig tisztán elektromos, akkumulátoros modellként kínálja a C-HR és az IZOA elektromos verzióit a Toyota GAC-vel és FAW-val közösen, valamint az említett a bZ4X-et, míg a Lexus márka egyetlen tisztán elektromos modellje az UX 300e.

Ugyanakkor a Toyota az akkumulátoros elektromos hajtás mellett a hidrogén üzemanyagcellás hajtások fejlesztése terén is komoly eredményeket ért el, erre a legjobb példa talán a Mirai modell, amit Magyarországon is lehet kapni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink