Gyártók Egy darabig még ne várjuk az Apple által gyártott autókat

Egy darabig még ne várjuk az Apple által gyártott autókat

autopro.hu/P.B./V.M. | 2021.01.12 10:22

Egy darabig még ne várjuk az Apple által gyártott autókat

Fotó: Apple

A céghez közelálló források szerint az Apple jelenleg még nem készült fel arra, hogy elektromos, autonóm járműveket gyártson. Bár a vállalkozás egyáltalán nem lehetetlen, a szakértők becslése alapján még legalább öt évet kell várni az Apple autóira. A legfrissebb sajtóértesülések szerint azonban az amerikai cég ragaszkodik a gyártás 2024-ben megkezdéséhez, amit a Hyundai-jal együttműködve érne el.

Hirdetés

Decemberben az autopro.hu is beszámolt arról a hírről, miszerint az Apple autógyártóvá szeretne válni. Már akkor azt írtuk, hogy egyes nyilatkozók szerint fennáll annak lehetősége, hogy az Apple végül csupán egy autonóm vezetői rendszer fejlesztésére szűkíti a projektet. Érdemes ehhez még hozzátenni azt is, hogy Elon Musk Tesla-projektje is tizenhét év után vált nyereségessé.

Az Apple célja viszont a hajtásrendszeren kívül az autó utasterének és karosszériájának elkészítése is, tehát a teljes járművet az Apple tervezné. Ez a projekt több, a Teslától a vállalathoz visszatérő szakember miatt került újra előtérbe.

Minimum öt év még a cél elérése

Az Automotive News szerint még akkor is legalább 2026-ig kellene várni egy Apple-autó megjelenésére, ha a vállalat innentől teljes gőzzel haladna a projekttel. A folyamatokra rálátó források szerint még sehol nem tartanak egy autó konkrét fejlesztéseit illetően. Az Apple nem kommentálta az értesüléseket.

Az Apple előnye az lehet, hogy a techóriás képes lenne a saját szoftvereit kifejleszteni a járműhöz, beleértve az autonóm vezetést szolgáló funkciókat. A cél egésze futurisztikus: a felhasználó csak beírná az úti célját, az Apple-autó pedig további beavatkozás nélkül oda is vezetné magát.

Az Apple már 2024-ben megkezdené az autó gyártását, ez azonban egyáltalán nem tűnik reális célnak.

Érdekesség, hogy a vállalat most is keres fejlesztőmérnököket a projekthez, az tehát biztosnak látszik, hogy komolyan elhatározta magát az Apple az autógyártás mellett.

A Hyundai segíthet a termelés korai elkezdésében

Az Apple elkötelezettségét továbbá az is mutatja, hogy nemrég hivatalos megerősítést nyert a Hyundai-tól, hogy tárgyalások kezdődtek a kettő vállalat között. A Korea IT News lap által közölt, meg nem nevezett forrásból származó legfrissebb információk szerint a kettő vállalat már márciusban megegyezésre akar jutni, és az Apple eredeti terveinek megfelelően már 2024-ben megkezdenék az elektromos autó gyártását. A gyártás a Kia amerikai Georgia államban lévő üzemében vagy egy teljesen új egységben folyna, évi százezer járműnyi kezdő kapacitással, amit végül 400 ezerre növelnének.

A hír szerint továbbá az Apple autójának egy „béta" változata már 2022-ben elkészülne - írta meg a Reuters.

Kiemelt Partnereink