Gyártók Dízelbotrány: nem fogadtak el semmilyen hibát

Dízelbotrány: nem fogadtak el semmilyen hibát

autopro.hu/P.B. | 2021.10.08 14:21

Dízelbotrány: nem fogadtak el semmilyen hibát

Fotó: Volkswagen Newsroom

Folytatódtak a dízelbotránnyal kapcsolatos kihallgatások Braunschweigben. Az ügyészek és a bírák a Volkswagen belső folyamatait próbálták meg jobban megérteni az október 7-i meghallgatáson, egy korábbi vezető pedig beszélt is erről.

Hirdetés

A legutóbb meghallgatott korábbi menedzser arról beszélt, hogy a Volkswagen felső vezetése nem fogadta el a hibázás lehetőségét. Ez a US 07 projekt kapcsán merült fel, melynek célja egy „tisztább dízel” piacra dobása volt az Egyesült Államokban. A projekt azonban elsőre kudarcnak tűnt, miután a 2006-os dízelmotorok károsanyag-kibocsátása túl magas volt.

A korábbi menedzser szerint ezzel kapcsolatban hangzott el a mérnökök felé, hogy a hiba nem megengedett, ugyanakkor ő közvetlen utasítást nem tett és nem is kapott arra, hogy manipulálják a kapott értékeket.

A főkolompos még nem állt bíróság elé

Martin Winterkorn, a Volkswagen korábbi vezetője egészségügyi állapota miatt nem állt bíróság elé, a 74 éves férfi ügyét külön fogják tárgyalni – írja az Automobilwoche. Winterkorn volt a Volkswagen vezetője a dízelbotrány idején, így ő számít az ügy legfőbb vádlottjának.

Szeptemberben a Volkswagen egy korábbi mérnökét hallgatta ki a bíróság, ő akkor úgy nyilatkozott, hogy habár tudott a manipulációról, de nem szállt ki időben a projektből, ezt a hibát elismerte. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy igazságtalannak tartja, hogy azokkal ül egy padon a bíróságon, akik annak idején utasítást adtak a csalásra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink