Gyártók Detroit 2015: a jövő elkezdődött

Detroit 2015: a jövő elkezdődött

Biró Csongor | 2015.01.14 05:33

Detroit 2015: a jövő elkezdődött

A Detroiti Autószalon újdonságaiból válogattunk egy csokorra valót. Amerika nem kér az olcsó autókból, de szereti az európai kocsikat, főleg ha azok szabadidő-autók, vagy nagyon gyorsak. Esetleg mindkettő. Van köztük magyar kötődésű is.

A Detroiti Autószalon (North American Internation Autoshow, azaz NAIAS) a hideg télben kezdődik, ám mindig az autóipar tavaszát jelképezi, ezzel a rendezvénnyel indul ugyanis az autógyártók rendszeres éves megmérettetése. A szalon január 25-éig tekinthető meg.

Alfa Romeo

Az olaszok a nagy visszatérést fontolgatják, ebben segíthet nekik a 4C nyitott változata. A szénszálas kasztnis, középmotoros, turbós direkt befecskendezéses benzines és dupla kuplungos Alfa Romeo vászontetős, de felárért szénszálas tetővel is rendelhető. 1,75 literes négyhengerese 240 lóerős, amellyel a roadster 4,5 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás sebességre. Végsebessége 258 kilométer/óra. A Spider, akárcsak a Coupé a modenai Maserati-gyárban készül, gondos kézimunkával.

Audi

A Q7-es mellett a négykarikások a 2011-ben bemutatott Q3-as frissített változatával érkeztek Amerikába. A győri motorokkal szerelt kompakt szabadidő-autó immár LED-fényszórókkal is rendelhető. A ráncfelvarrott Q3-as a Seat martorelli gyárából érkezik majd februártól, németországi ára 29 ezer 600 eurótól indul.

BMW

A bajorok a hatos modell frissítését vittek Detroitba A kupé, a kabrió, a négyajtós kupé mellett bemutatták a M6-os változatokat is.

Buick

25 év után először mutat be a közönségnek kabriót az amerikai márka. Az Európában magyar motorokkal is kapható Cascada Amerikában csakis a Szentgotthárdon készülő 200 lovas 1,6 literes benzinessel lesz elérhető. Akárcsak európai társa, a Buick Cascada is a lengyelországi Gliwicében készül.

Ford

Hazai közönsége előtt mutatta be sokkoló sportkocsiját a márka, az új GT szárnyas ajtókat és 600 lóerőt kapott hozománynak. A szénszállal és alumíniummal könnyített karosszéria, az extrém áramvonalasság és a középre helyezett motor újra feléleszti a legendát. A kétüléses, hátsókerekes fenevad utas cellája karbonból készül, a modell 2016 közepén érkezhet meg a vevőkhöz. A Ford egy másik izomautót is bemutatott, a Mustang 2,3 literes négyhengerese 300 lóerővel mozgathatja a Focus RS-t, de Detroitban pompázik a F150 Raptor legújabb kiadása is.

Mercedes-Benz

A stuttgartiak igazán az amerikaiak kedvében járnak, akik az X6-os után most megkapják a terepkupé csillagos változatát, a GLE Coupét. Az E-osztályra épített szabadidő-autót hamarosan az ML-t leváltó GLE követi. Mindkét variánst izmos motorokkal szerelik el, sőt lesz GLE 450 AMG 4Matic néven egy igazán ütős sportváltozat is.

Mini

A BMW brit márkája 231 lóerősre hizlalta a John Cooper Works ménesét. Míg a teljesítmény 10 százalékkal, addig a nyomaték közel negyedével nőtt 300 newtonméterre. A Mini John Cooper Works immár 6,5 másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége 246 kilométer/óra. Lassulásáról Brembo fékek gondoskodnak.

Porsche

A Cayenne Turbo S világpremierjét tartotta Detroitban a Porsche. A csábos monstrum 4,8 literes biturbó V8-asa immár 570 lóerős, legnagyobb nyomatéka 800 Newtonméter. 4,1 másodperces a százas sprintje és 284 kilométer/órás a végsebessége. Ára 166 ezer 696 euró.

A 911-es egy új változatát is bemutatta a Porsche, a 911 Targa 4 GTS az első ötvözése a GTS-, illetve a tragatetős koncepcióknak. Hogy elég gyors legyen, arról plusz 30 lóerő gondoskodik, a 430 lovas fenevad 20 hüvelykes felnijei matt feketék, a hátsó nyomtávja 22 milliméterrel szélesebb. A sportkocsi 3,9 másodperc alatt jut el álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre, végsebessége 300 kilométer/óra. Ára 137 ezer 422 euró.

Volkswagen


A márka újabb elismerést zsebelt be: 57 amerikai és kanadai újságíró szerint a Volkswagen Golf lett az év autója Amerikában (North American Car of the Year). Először 1999-ben kapta meg a VW ezt a díjat, akkor a Beetle nyert. Az elismerés 22 éves történetében ötször győzött európai autó. Egy SUV-val hálálta meg a kedvességet a német világmárka, a Volkswagen Cross Coupé GTE áll a wolfsburgiak színpadának közepén. A hálózatból tölthető benzinmotoros közepes méretű crossovert 360 motoros hibrid rendszer mozgatja (egy hathengeres benzinmotor és két villanymotor).

Detroiti premierek

Alfa Romeo 4C Spider
Audi Q7, Q3
BMW 6-os, M6
Buick Avenir Concept, Cascada
Cadillac CTS-V
Chevrolet Volt, Bolt EV Concept
Ford Mustang Shelby GT350R, F-150 Raptor, Ford GT
GAC GS4
Honda Acura NSX
Hyundai Santa Cruz Crossover Truck Concept
Infiniti Q60
Lexus GS F
Mercedes GLE, C 450 AMG 4Matic, F 015
Mini John Cooper Works
Nissan Titan XD
Porsche Cayenne Turbo S, 911 Targe 4 GTS
Schaeffler Cafe 2015
Smart Fortwo Flashlight
Toyota Tacoma
Volvo S60 Cross Country
VW Cross Coupé GTE

Kiemelt Partnereink