Gyártók Debrecen példáját követi majd a BMW amerikai gyára

Debrecen példáját követi majd a BMW amerikai gyára

autopro.hu/P.B. | 2023.02.06 14:22

Debrecen példáját követi majd a BMW amerikai gyára

Fotó: BMW Group PressClub Global

Korábban is lehetett már sejteni, de a hétvégén biztossá vált: a BMW új gyárat épít Mexikóban, ahol a leendő Neue Klasse elektromos modelljeit fogja gyártani. Az első olyan gyár, ami a sorozat autóira szakosodik, a debreceni üzem lesz.

Hirdetés

2027-től kezdődően a BMW a Neue Klasse elektromos modelljeit szeretné gyártani az új, San Luis Potosí-ban épülő gyárában – jelentette be a bajor OEM. Debrecenhez hasonlóan Mexikóban is helyben igyekszik megoldani az akkumulátorok beszerzését a BMW, ennek jegyében San Luis Potosí-ban egy nagyfeszültségű akkumulátoregységeket gyártó üzem is épül. A beruházás 800 millió euróba kerül és mintegy 1000 új munkahelyet teremt.

Az első Neue Klasse modellek 2025-ben a debreceni üzemben gördülnek majd le a gyártósorról, de a modellek gyártásába később a müncheni főüzem is becsatlakozik. A Neue Klasse San Luis Potosí üzembe történő integrálásával 2027-től további volumennövekedés várható” – közölte Milan Nedeljkovic, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja.

A debreceni üzemben a tervek szerint évente akár 150 ezer autó is készülhet, és a BMW is hangsúlyozta, hogy ez lesz globális szinten is az első szén-dioxid-kibocsátástól mentes gyára.

Októberben az autógyártó közölte, hogy a fentiek mellett 1,7 milliárd dollárt fektet be az egyesült államokbeli Spartanburgben található üzem, valamint egy új akkumulátor-összeszerelő központ építésére a közeli Woodruffban. A BMW legalább hat teljesen elektromos BMW X modellt szeretne gyártani az Egyesült Államokban 2030-ig – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink