Gyártók Csak teljesen elektromos autókat kínál 2025-től a Jaguar

Csak teljesen elektromos autókat kínál 2025-től a Jaguar

autopro.hu/V.M. | 2021.02.16 04:20

Csak teljesen elektromos autókat kínál 2025-től a Jaguar

Fotó: Jaguar Media

2025-re a Jaguar kínálatában csak tisztán elektromos modellek fognak szerepelni, míg 2030-ra a Jaguar Land Rover (JLR) kínálatában szereplő minden jármű kapható lesz teljesen elektromos változatban is – áll a vállalat új stratégiájában.

Az indiai Tata Motors-hoz tartozó Land Rover kínálatában a következő öt évben hat teljesen elektromos autó fog megjelenni, amik közül az első értékesítése 2024-ben kezdődik. A várakozások szerint 2030-ra a márka eladásainak hatvan százalékát fogják kitenni zéró emissziójú modellek.

A brit vállalat egyúttal közölte, hogy a három közül egyik nagy-britanniai üzemét sem fogja bezárni az elektrifikáció során, amiről Thierry Bollore, vezérigazgató azt mondta: „Ideje, hogy újragondoljuk a két márka történelmének következő fejezeteit.”

A közép-angliai Solihullban található egység kulcsszerepet fog játszani a Jaguar kínálatának átalakításában.

2020 tavaszán sajtóértesülésekből az derült ki, hogy a JLR a Jaguar XJ luxus szedán akkumulátoros elektromos változatát több másik tisztán elektromos modellhez hasonlóan a Solihulltól északra fekvő Castle Bromwich-i üzemben fogja gyártani. A vállalat végül azonban nem itt fogja készíteni a Jaguar zászlóshajójának alternatív hajtású változatát, és az üzem fókuszát hosszú távon a nem termelési tevékenységekre helyezik át.

Több vasat tartanak a tűzben

A JLR a technológiai átmenetét jelentős összegű befektetésekkel kívánja végrehajtani, évente 3,5 milliárd dollárt szán elektromos járművek és konnektivitási fejlesztésekre

Emellett a brit járműgyártó már jelenleg is dolgozik hidrogén üzemanyagcellák fejlesztésén, arra készülve, hogy a jövőben a hidrogénes hajtás nagyobb szerepet fog kapni a közlekedésben. Legkésőbb 2022 végén meg kívánja kezdeni az üzemanyagcellás prototípusok tesztelését a brit utakon – olvasható a Reuters oldalán.

Növekszik a nyomás az autógyártókon

Az autógyártókat az emissziós követelmények szigorodása és az, hogy egyre több ország tervezi a jövőben megtiltani a belső égésű motoros autók értékesítését, modellkínálatuk elektrifikálására kényszeríti.

A JLR-hez hasonlóan más brit luxus márkák is ara készülnek, hogy elektromos típusokkal bővítsék modellválasztékukat. A Volkswagen Csoporthoz tartozó Bentley például tavaly novemberben jelentette be, hogy 2026-tól kizárólag elektrifikált, 2030-tól pedig csak teljesen elektromos autókat fog kínálni.

Kiemelt Partnereink