Gyártók Csak jövőre stabilizálódhat az Audi chipellátása

Csak jövőre stabilizálódhat az Audi chipellátása

autopro.hu/V.M. | 2021.11.03 15:18

Csak jövőre stabilizálódhat az Audi chipellátása

Fotó: Audi MediaCenter

A Volkswagen Csoporthoz tartozó Audinál úgy számolnak, hogy a vállalat chipellátása legkorábban 2022 közepén stabilizálódhat – osztotta meg nemrég Markus Duesmann, a prémiumautó-gyártó vezérigazgatója.

Hirdetés

„Azt reméljük, hogy 2022 első felének végére sikerül stabilizálnunk a termelést és a chipellátást” – idézi Duesmann német Augsburger Allgemeine újságnak adott nyilatkozatát a Reuters.

Az év eleje óta tartó félvezetőhiány mostanra több millió járműre tehető termeléskiesését okozott a világ autógyártóinak az üzemek átmeneti leállása és a termelés kényszerű csökkentése által. A beszerzési nehézségek negatívan érintik a Volkswagen Csoportot is, ami nem sokkal korábban éppen azok miatt lefele módosította az egész évi értékesítési előrejelzését. „Át fogjuk vizsgálni a teljes szállítási láncunkat, hogy biztosítani tudjuk vállalatunknak az évente szükséges több milliárd chipet, de nem készülünk arra, hogy saját chipgyártásba kezdjünk” - mondta Duesmann a lapnak.

A részben a koronavírus-járvány okozta chiphiány végét még nem látni, az autóiparban azonban mostanra egyetértés van abban, hogy legkorábban 2022-ben stabilizálódhat az ellátás. Duesmann a mostani nyilatkozatát megelőzően, még októberben azt mondta, hogy az Audinál gyakorlatilag napi szintű válságkezelés zajlik a chiphiány miatt.

A belsőégésű motorok leváltására irányuló erőfeszítésekről szólva Duesmann úgy fogalmazott, hogy le kell szoktatni a világot a kőolaj és a benzin jelentette „drogról”.

„Le kell róluk mondanunk, és át kell állnunk az elektromos motorokra és a megújuló energiaforrásokra. A következő 30-40 évben sok mindennek kell történnie ahhoz, hogy a világ élhető maradjon” - hangoztatta, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért, és ennek egyetlen módja, ha „lemondunk az olyan fosszilis tüzelőanyagforrásokról, mint a szén vagy a kőolaj”.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink