Gyártók Büntető per indulhat a Renault ellen

Büntető per indulhat a Renault ellen

autopro.hu/V.M. | 2023.06.03 08:23

Büntető per indulhat a Renault ellen

Fotó: Renault Media

A francia Renault autógyártó büntető per elé nézhet hazájában, ahol vásárlóinak egy csoportja így számoltatná el a vissza nem hívott hibás motorokért, melyek állításuk szerint az emberek testi épségére is veszélyt jelentenek.

„Perkeresetet fogunk benyújtani hétfőn (június 5-én) legalább néhány tucat ember képviseletében” – mondta el Christophe Leguevaques ügyvéd, hozzátéve, hogy rengeteg másik ügyfél csatlakozhat hozzájuk, köztük nem csupán Renault vásárlók, hanem Dacia és Nissan tulajok is.

A keresetben olyan vádak szerepelnek, mint „súlyos megtévesztés”, „megkérdőjelezhető üzleti gyakorlatok”, „csalás”, illetve „mások életének veszélyeztetése” – mondta el Leguevaques.

Távol maradtak az álláspontok

A sértetteket képviselő jogász elmondta, hogy a lépésre azután szánták rá magukat, hogy köztük és a Renault közötti tárgyalások nem jártak sikerrel.

A Renault-nál ugyanakkor úgy vélik, hogy megfelelő választ adtak a problémára. A vállalat egy szóvivője a Reuters megkeresésére rámutatott, hogy műszaki és pénzügyi támogatásban részesítik az érintett ügyfeleiket. Hozzátette: „A Renault Csoport soha nem hagyott fel és továbbra is folytatja a beérkező követelések elbírálását.”

A Nissan részéről közölték, hogy „támogatnak minden vásárlót, aki motorzajt, gyújtáskimaradást, teljesítményvesztést vagy túlzott olajfogyasztást észlel.”

Elmulasztották kötelességüket a gyártók

A perre készülő vásárlók szerint a gyártóknak visszahívást kellett volna indítaniuk, miután kiderítették, hogy hibásak azon 1,2 literes motorok, melyeket 2012-2016 között 400 ezer autóba építettek be Európában.

A Renault ugyan elismerte a túlzottan magas olajfogyasztást, illetve, hogy Franciaországban több mint 133 ezer járművet érint a hiba, azonban azt már nem, hogy a vásárlók állításának megfelelően az biztonsági kockázatot jelentene.

Az, hogy formális nyomozás fog-e indulni az ügyben, az ügyészség döntésén fog múlni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink