Gyártók Bundschuh Nándor: a hazai megrendelések növekedésével számolunk

Bundschuh Nándor: a hazai megrendelések növekedésével számolunk

Gégény István | 2014.06.02 08:08

Bundschuh Nándor: a hazai megrendelések növekedésével számolunk

A haszongépjárműveket készítő Schwarzmüller név ismerősen cseng, de talán kevesen tudják, hogy Dunaharasztiban működik a cégcsoport legnagyobb kibocsátású gyártóüzeme. Az ügyvezető válaszolt kérdéseinkre.

– Kérem, mutassa be vállalatukat a főbb számadatok mentén!
– A Schwarzmüller Járműgyártó és Kereskedelmi Kft. 520 főt foglalkoztató gyára 1990-ben jött létre, székhelye közvetlenül az M0 autóút mellett, Budapest szomszédságában található. Fő tevékenységi körünk a járműgyártás. A gyártó csarnokok összterülete közel 50 ezer négyzetméter, napjainkig több mint 33 ezer járművet gyártott le a cég Dunaharasztiban. Gyárunk jelenlegi gyártókapacitása mintegy 4 ezer járműegység, 2013-as éves kibocsátásunk 2 ezer 400 darab volt. Az árbevételünk 30 százaléka a magyarországi piacon realizálódik, 70 százalékban kelet- és nyugat-európai megrendeléseket teljesítünk.

A magyar telephely az M0 mellett található

– Hogyan zajlik Önöknél a gyártás folyamata?
– A kiválasztott szerkezeti acél és alumínium alapanyagokat csak kiváló minőségben szerezzük be, majd ezeket korszerű technológiai berendezésekkel munkáljuk meg. Az alkatrészek pontos gyártását plazmavágó, illetve számítógéppel vezérelt szerszámgépek segítik. Az alvázgyártás során a hegesztési folyamatok egy része teljesen robotizált. Az acélsörétes szemcseszóró berendezés automatikus működésével biztosítja a hegesztés utáni egyenletes revétlenítést és fényezés előtti felülettisztítást. A háromrétegű festékbevonat-rendszer első fázisában a cinkporos-, majd a töltő alapozó, végül a kétkomponensű akril-festék garantálja az acélalkatrészek hosszú távú felületvédelmét, korrózióállóságát és kiváló esztétikai megjelenését. Fényezőüzemünk megfelel a legújabb környezetvédelmi normáknak. A fényezést követően a saját gyártású alkatrészeket a gondosan kiválasztott beszállítóktól származó komponensekkel összeépítjük. A járművek kiváló menettulajdonságaihoz a futóműveket lézeres műszerrel, a fékrendszerüket számítógép segítségével állítjuk be. Ezután minden jármű teljeskörű ellenőrzésen esik át.

– Melyek a Schwarzmüller járműegységek jellemzői?
– Innovatív konstrukció, precíz kivitelezés, stabil felépítés, igényes design, optimalizált kezelhetőség, az acél részegységek acél szemcseszórással történő gondos előkezelése, korrózióvédelem cinkporos alapozás segítségével, valamint a legkorszerűbb festési technológia. Mindezek együtt garantálják a legjobb minőséget, stabilitást, hosszú élettartamot és nagyfokú értékállóságot.

– Milyen termékeket, járműveket szállítanak partnereiknek?
– Értékesítési tevékenységünk mind az új, mind a beszámított használt járművekre kiterjed. Széles termékpalettánk az alábbi járműfajtákat fedi le: platós tehergépkocsi, dobozos, hűtőkocsi, billenthető rakfelületű, csereszekrény szállító, konténerszállító, farönkszállító, nehézgépszállító, tartályfelépítmények, pótkocsik és félpótkocsik.

– Mi a cégük erőssége?
– A konkurenciával szemben készen állunk az egyedi vevőigények kielégítésére. Vállalatunk 2001 óta DIN EN ISO 9001 szabványnak, 2008. óta AQAP 2120:2006 NATO normatíva követelményeinek is megfelelő minőségirányítási rendszerben dolgozik a járműgyártás, -javítás és értékesítés területén. A járműgyártáson túl teljeskörű márkafüggetlen szerviztevékenységet és alkatrészértékesítést is végzünk. Járműjavító részlegünk ADR járművek műszaki vizsgázatását, valamint tartálykocsik kimérő berendezéseinek hitelesítését is vállalja. Pótalkatrész raktárunk azonnali alkatrész-kiszolgálást biztosít. A központi számítógépes adatbázis és saját áruszállító kamionjaink lehetővé teszik, hogy a hiányzó alkatrészek szükség esetén a többi európai Schwarzmüller-kirendeltségről néhány napos átfutási idővel beérkezzenek. A megrendelt alkatrészeket szerződéses partnerünk igény szerint akár ki is szállítja. Bérpótkocsi szolgáltatás keretén belül széles palettánkból műszakilag átvizsgált félpótkocsikat kínálunk bérbeadásra.

– Milyen évet hagyott maga mögött a cégük, s milyen célokat tűztek ki 2014-re?
– 2013 rendkívül sikeres üzleti év volt számunkra: az árbevételünket 12 százalékkal növeltünk, az adózott eredményünk megduplázódott. 2014-re 28 milliárd forint árbevételt és 1,5 milliárd forint adózás előtti eredményt tervezünk. Hegesztőgépeink modernizációját, új hegesztőrobot, valamint padlócsavarozógép beszerzését tűztük ki idei célként. A széria jellegű gyártósorunkon ütemidőre történő gyártást fogunk bevezetni, ami a termelés további hatékonyságának növelését szolgálja. A hazai megrendelések növekedésével is számolunk.

– A magyar kormány az Önök vállalatával is stratégiai együttműködési megállapodást köt. Milyen vállalások szerepelnek a cégük részéről ebben a dokumentumban?
– Örömünkre szolgált, hogy a magyar kormány számára fontos a Schwarzmüller Járműgyártó és Kereskedelmi Kft.-vel való együttműködés, s ennek fényében rövid időn belül stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére fog sor kerülni. Az ezzel kapcsolatos kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben, jelenleg egyeztetések zajlanak, hogy az ügyvezető kormánnyal fogjuk-e aláírni a dokumentumot, vagy már az új kabinettel. Az együttműködési megállapodásban cégünk a többi között gyártásfejlesztésre, kutatás-fejlesztésre, szakképzési együttműködésre, valamint a magyar beszállítókkal való kooperációra tesz ígéretet.

Kiemelt Partnereink