Gyártók Bemutatkozott a sokcélú Policar

Bemutatkozott a sokcélú Policar

autopro.hu | 2013.10.11 13:00

Bemutatkozott a sokcélú Policar

Egy különleges fuvarozó jármű értékesítését kezdik meg hamarosan hazánkban, amely számos előnnyel bír. A járműben van egy kis hazai, váltóját az Allison gyártja Szentgotthárdon.

Hirdetés

A Policar nevű jármű neve csalóka, hiszen valójában nem személyautóról, hanem egy teherautóról van szó. Vagy kettőről. Esetleg másfélről. Épp ez a bizonytalanság, avagy játékos praktikusság adja a szállítmányozásban érdekelt vállalatokat megcélzó fejlesztés sajátosságát. Ez a közlekedési eszköz ugyanis egy félpótkocsis kamion, ami azonban viszonylag könnyedén szóló teherautóvá változtatható. Mivel pedig két felépítmény is elfér a vontatón, két külön rakományt tud célba juttatni a jármű, külön célterületre.

Hagyományos teherautónak tűnik

Kinek előnyös mindez? Úgy gondoljuk, a potenciális felhasználói kör eléggé szűk lehet – a magyarországi forgalmazó sem becsüli nagyobbra az igényt 35-40 ilyen járműnél. Az úgynevezett körfuvaros áruterítésben érdekelt cégekre fókuszál ötletével a spanyol Aucar járműgyártó, amelynek képviselői szerint akkor éri meg ilyen járművet üzemeltetni, ha a központi bázistól legalább 70 kilométerre esnek a csak szóló teherautóval megközelíthető lerakási helyszínek. Ekkor viszont tényleg megéri, legalábbis a számadatok alapján: nagyjából 30 százalékos üzemanyagmegtakarítás érhető el, ami éves viszonylatban mintegy 6000 liter gázolaj megspórolásával azonos. A CO2-kibocsátás ugyanekkora arányú csökkenése – évente 16 tonnás mérséklődés – szintén említést érdemel. A munkaerő terén is optimálisabbak az adottságok, itt 300 munkaóra spórolható meg egy év alatt, két szóló teherautó igényeihez viszonyítva.

Kettő szóló teherautó, ami valójában egy jármű

Hogy létezik-e olyan vállalat Magyarországon, amely tipikusan ilyen fuvarozást végez, nem elképzelhetetlen. Ott voltak az első hazai bemutatón egy gyorséttermi hálózat kiszállítói, több kereskedelmi üzletlánc képviselői, akik akár fantáziát láthatnak a Policarban.

A két szóló teherautónál mintegy 10 százalékkal drágább Policar több tonnás konténereket rendszeresen mozgató hidraulikus, illetve csúszó-görgős szerkezettel ellátott konstrukció.

A statika csodája - ez a mutatvány nyilván csak üres konténerrel működik

Kíváncsian várjuk, találkozunk-e a hazai utakon ilyen járművekkel. Igazából örülnénk neki, hiszen minden kezdeményezés értékes, ami közös környezetünk megóvását, az erőforrások hatékonyabb felhasználását célozza.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink