Gyártók Bemutatja városi repülőjét a Stellantis

Bemutatja városi repülőjét a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.06.13 06:18

Bemutatja városi repülőjét a Stellantis

Fotó: Archer Aviation

A Stellantis autóipari konszern és a repülőgépfejlesztő Archer Aviation a június 19-én kezdődő Paris Air Show repülőipari kiállításon készül bemutatni a közös projektjükként megszülető Midnight elektromos városi repülőgépet.

A kettő vállalat 2020 óta zajló stratégiai együttműködésének gyümölcseként születik meg az elektromos hajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) Midnight repülőgép.

A városi légiközlekedésre tervezett járművet a kaliforniai Archer fejleszti, míg a Stellantis a gyártástechnológiai tudásával és anyagi források biztosításával járul hozzá a közös projekthez.

A partnerek az amerikai Georgia államban építik közös üzemüket, ahol a tervek szerint 2024-ben kezdődik a Midnight gyártása. A forgalmazás a rákövetkező évben, 2025-ben indul.

Az előzetesen ismertetett információk szerint a Midnight teherbírása 453 kilogramm lesz, ami a pilótán kívül négy utas szállítását teszi majd lehetővé. Egy töltéssel maximum 160 kilométert lesz képes megtenni.

Az Archer szerint a világ egyik legnagyobb autógyártójával való együttműködése lehetővé teszi számára, hogy repülője gyártását gyorsabban felfuttassa, és hogy a termelés elindításának több százmillió dolláros költségét ne saját erőből kelljen fedeznie.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink