Gyártók Befiatalít a budapesti troliüzem

Befiatalít a budapesti troliüzem

autopro.hu/P.B. | 2022.01.06 09:19

Befiatalít a budapesti troliüzem

Egy negyedikgenerációs Solaris-Škoda trolibusz Budapesten. Ehhez hasonló, de némileg frissített külsejű trolik érkeznek. | Fotó: Pörge Béla

November végén döntötte el Budapest vezetése, hogy lehívják a Solaris-Škoda opcióját, és 48 darab részben önjáró trolibuszt vásárolnak. December végén a Solaris honlapján is megjelent az ezzel kapcsolatos hír, így most már minden oldalról megerősítést nyert az üzlet.

A megállapodás értelmében összesen 48 Solaris-Škoda troli érkezik Budapestre – 36 csuklós és 12 szóló járműről van szó. Az első példányok 2022 utolsó negyedévében érkezhetnek meg a fővárosba, a maradék troli pedig 2023-ban áll majd forgalomba. A beszerzésnek köszönhetően eltűnhetnek a magaspadlós Ikarus 280T-GVM típusú trolibuszok az utakról, melyek a BKV legidősebb trolijai.

A Škoda Electric hajtásrendszerével szerelt, menet közbeni töltési metódussal rendelkező járművek felsővezetékes szakaszt elhagyva korlátozott mértékben – legfeljebb 5 kilométeres hatótávolságig – önjárásra is képesek lesznek a beépített vontatási akkumulátorcsomagnak köszönhetően. A szóló trolik 160, a csuklósok 250 kilowattos elektromotort kapnak az önjáráshoz.

A trolik természetesen alacsonypadlósak lesznek, a világítás kívül-belül LED-es lesz, a járműveket kamerákkal is felszerelik.

Már beváltak

A Solaris trolibuszai megszokott és bevált járműnek számítanak Budapesten. Jelenleg hatvan ilyen troli közlekedik a fővárosban, az elsők már 2006-ban megjelentek, azóta – ha nem is évente – folyamatosan érkeznek az újabb járművek a városba, megújítva ezzel a 2010-es évekre jelentősen elöregedett trolibusz flottát.

Budapest mellett Debrecenben közlekednek Solaris trolik Magyarországon, Pakson pedig elektromos Solaris buszok végzik a helyi járatokat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink