Gyártók Az ivóvizet szennyezheti a BMW akkuipari beszállítója

Az ivóvizet szennyezheti a BMW akkuipari beszállítója

autopro.hu/P.B. | 2023.11.14 08:23

Az ivóvizet szennyezheti a BMW akkuipari beszállítója

Fotó: BMW PressClub Magyarország

A BMW Group egyik beszállítójával szemben súlyos vádakat fogalmaztak meg a környezetvédelmi és munkahelyi biztonsági előírásokkal kapcsolatban. A cég elektromos autók akkumulátoraihoz szállít kobaltot többek között a BMW-nek is.

Német sajtóértesülések szerint a marokkói Managem bányavállalat súlyosan megsértette a környezetvédelmi és munkavédelmi irányelveket. A cégnél vett vízmintákban jelentősen magasabb volt az arzén szintje a megengedettnél, ráadásul a vezetés nem tartja be a munkavédelem terén alapvető előírásokat sem, és megnehezíti a szakszervezetek munkáját.

A Managem a BMW-nek már szállít kobaltot, de a jövőben a Renault beszállítója is lesz. A BMW 2020 júliusában írt alá szerződést a Managemmel, míg a Renault 2022 nyarán. A bajor prémium gyártó kobaltszükségletének körülbelül 20 százalékát Marokkóból szeretné fedezni, a fennmaradó 80 százalékot pedig Ausztráliából szerzi be.

Kivizsgálják az ügyet

Német sajtóorgánumok szerint az ügyben a Marokkó déli részén található Bou Azzer bánya érintett. A helyszínen a kobaltbányászatból származó hulladék egy része egy oázist szennyezhet, és ezzel szennyezné a régió lakosságának ivóvizét.

„Nem emlékszem, hogy valaha is észleltem volna ilyen magas arzénkoncentrációt a vízmintákban” - mondta Wolf von Tümpling tudós a Helmholtz Központtól.

A Reuters hírügynökség megkeresésére a BMW azt mondta, hogy amennyiben bizonyítottan visszaélés történik a cégnél, akkor azt le kell állítani. A müncheni székhelyű cég most alaposan meg akarja vizsgálni a vádakat. A vezetőség kezdetben nem válaszolt a megkeresésekre.

A Németországban 2023 januárja óta hatályban lévő ellátási láncról szóló törvény megköveteli az olyan vállalatoktól, mint a BMW, hogy az értéklánc minden szintjén biztosítsák a környezetvédelmi és társadalmi normák betartását – jegyzi meg az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink