Gyártók Az elnök is beállt a sztrájkolók mögé

Az elnök is beállt a sztrájkolók mögé

autopro.hu/P.B. | 2023.09.27 10:23

Az elnök is beállt a sztrájkolók mögé

Fotó: GM Corporate Newsroom

Joe Biden amerikai elnök személyesen csatlakozott a Michiganben sztrájkoló autógyári dolgozókhoz, támogatva a szakszervezet által megfogalmazott követeléseket. A modern kori történelemben ez volt az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök nyíltan kiállt a sztrájkoló dolgozók mellett.

Az amerikai elnök szeptember 26-án a General Motors belleville-i autóalkatrész-elosztó központjához utazott, ahol személyesen csatlakozott a sztrájkoló dolgozókhoz. Shaw Fain, a sztrájkot szervező UAW szakszervezet elnöke a repülőtéren üdvözölte Bident, és átnyújtott az elnöknek egy fekete, UAW feliratú baseballsapkát.

Fain történelmi pillanatnak nevezte Biden látogatását, és azzal vádolta a nagy autógyártók vezetőit, hogy „a profitot zsebre teszik, és a munkásoknak a maradékért kell küzdeniük”.

Joe Biden egy hangosbeszélőn keresztül azt üzente a sztrájkoló dolgozóknak, hogy többet kellene keresniük.

Mindkét oldalnak fontos ügy

Biden egy nappal korábban látogatott Michigan államba, mint Donald Trump, korábbi elnök és egyben elnökjelölt-aspiráns. Szeptember 27-én Trump is beszédet fog tartani a dolgozók előtt. A Republikánus Párt egyébként azzal vádolja a kormányzó Demokratákat, hogy az „erőltetett” elektromos átállással hozták nehéz helyzetbe az amerikai autóipart.

Autóipari vállalati források szerint nem segíti a UAW és a gyártók közötti kompromisszumot, hogy Biden támogatja a 40 százalékos fizetésemelési követelést. A megbeszélések ezen a héten nem haladnak előre, mivel a figyelem Bidenre és Trumpra összpontosul – írja a Reuters.

Elon Musk is állást foglalt

Az autóipari dolgozók és a gyártók közötti vitában a UAW szakszervezeten kívüli Tesla első embere, Elon Musk is megnyilvánult. A közösségi médiában azt írta, hogy a kért fizetésemelés és a rövidebb munkaidő esetleges bevezetése „biztos módja a cégek csődbe juttatásának”.

A gyártóknak és a UAW képviselőinek szeptember 14-ig kellett volna megegyezniük az új, következő négy évre szóló kollektív szerződésekről, az álláspontok azonban a régóta tartó tárgyalások végére is távol maradtak egymástól, így 15-én sztrájkba léptek a szakszervezeti dolgozók. A három amerikai autóipari vállalatnál (Ford, General Motors és Stellantis) zajló munkabeszüntetés három gyártóüzemet és harmincnyolc elosztóközpontot érint húsz államban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink