Gyártók Leállította akkugyára építését a Ford

Leállította akkugyára építését a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.09.26 11:18

Leállította akkugyára építését a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford Motor leállította a michigani akkumulátorcella-gyára építési munkálatait arra hivatkozva, hogy kétséges képes lesz-e versenyképes módon működtetni azt a jövőben.

Hirdetés

A kettő másik amerikai autógyártóhoz, a Stellantis-hoz és a General Motors-hoz hasonlóan a Ford sem jutott még megállapodásra a United Auto Workers (UAW) szakszervetettel, mely az új kollektív szerződésekről szóló tárgyalások során négy év alatt 36 százalékos béremelést akar kiharcolni.

A három gyártó mintegy 150 ezer dolgozóját képviselő UAW az OEM-ek akkumulátorgyári munkavállalóit is tagjai között kívánja tudni. Ez nem csak újabb vitás pontot jelent a tárgyalások során, hanem azt is, hogy a vállalatoknak potenciálisan még több dolgozójuknak kellene megadniuk a jelentős béremeléseket.

A Ford, közlése szerint felfüggeszti az építési munkálatokat a michigani Marshallban létesítendő üzem területén egészen addig amíg bizonyosságot nem nyer, hogy versenyképes módon tudja majd működtetni azt.

A Reuters szerint Shawn Fain, az UAW elnöke úgy reagált a bejelentésre, hogy az „a Fordtól egy szégyenteljes, alig titkolt fenyegetés a munkahelyek megszüntetésével.”

A Ford a kínai CATL technológiájával gyártana akkumulátorcellákat a 3,5 milliárd dollárból épülő, 2500 munkahelyet teremtő michigani üzemben. Pont a kínai kapcsolat miatt a februárban bejelentett beruházás visszhangot szült az amerikai törvényhozásban, ahol republikánus képviselők egy csoportja a projekt törlésére szólította a Fordot.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink