Gyártók Átalakulhat a Nissan és a Renault szövetsége

Átalakulhat a Nissan és a Renault szövetsége

autopro.hu/E.M. | 2022.10.12 13:22

Átalakulhat a Nissan és a Renault szövetsége

Fotó: Renault Media

A Renault és a Nissan közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak szövetségük jövőjéről, beleértve a francia partner Nissanban való részesedésének csökkentését és a Renault e-autó egységébe való befektetés lehetőségét.

A Renault és a Nissan közös nyilatkozata szerint „bizalmas megbeszéléseket folytatnak több kezdeményezésről”, beleértve a Nissan lehetséges befektetését az e-autó vállalkozásba, valamint a szövetségükben végrehajtott, általuk „strukturális fejlesztéseknek” nevezett lépéseket.

A Renault vezérigazgatója, Luca De Meo és a Nissan vezérigazgatója, Makoto Uchida központi szerepet játszott a feltételek átalakításáról szóló tárgyalásokban - mondta egy, az ügyhöz közeli informátor.

A megbeszélések várhatóan tovább folytatódnak a Renault november eleji befektetői prezentációja előtt, amikor is a francia autógyártó várhatóan beszámol az új e-autó egységéről, amely az „Ampere” kódnevet viseli.

A Renault az új egységet tartja szem előtt

Ugyanis a Renault szeretné megnyerni a Nissant az új e-autó vállalkozásának egyik befektetőjeként. A vállalkozást egy különálló belső égésű motorokkal foglalkozó egységgel együtt hozza majd létre, lényegében szétválasztva az autóipari üzletágának nagyobb növekedést és befektetést igénylő részét.

Ahogy az autopro.hu korábban már beszámolt róla a francia vállalat szövetségi partnerei, a Nissan és a Mitsubishi még nem nyilatkoztak arról, hogy tulajdonrészt szereznek-e ebben, de a forrás szerint a Mitsubishi fontolgatja, hogy egy egyszámjegyű százalékos részesedést birtokoljon.

A Nissan egyenlőbb tulajdoni viszonyokat kíván

A forrás értesülései szerint a Nissan az e-autó vállalkozásba való befektetésért cserébe azt szeretné, ha a Renault csökkentse részesedését a japán autógyártóban, mivel a Renault a Nissan mintegy 43 százalékát birtokolja, utóbbi viszont csupán 15 százalékos részesedéssel rendelkezik hosszú távú partnerében.

A szövetség francia dominanciája régóta vitás pont a Nissan számára, amely azt szeretné, ha a Renault 15 százalékra redukálná részesedését, hogy a saját Renault-beli részesedésével egyenlő szintre kerüljön – számolt be az ügyet jól ismerő forrás.

A Nissan számára a tárgyalások esélyt jelenthetnek egy olyan struktúra normalizálására, amelyet a japán cég számos vezetője kiegyensúlyozatlannak látott, tekintettel arra, ahogyan a két autógyártó közötti járműfejlesztési munka az elmúlt években haladt.

Most lehet megfelelő az időzítés

A Nissan fontolóra veheti, hogy forrásokat vonjon be a Renault által birtokolt részvények visszavásárlásához - mondta egy személy a Reutersnek. Seiji Sugiura, a Tokai Tokyo Research Institute vezető elemzője nem gondolja, hogy Nissannak gondot okozna egy ilyen mértékű visszavásárlás finanszírozása.

„A saját tippem az, hogy a japán befektetők - körülbelül 60-40 arányban - inkább azt szeretnék, ha a Nissan önálló vállalatként, vagy legalábbis kisebb Renault-részesedéssel működjön. És ha erre készülnek, akkor most van itt az ideje” - mondta Sugiura.

A két vállalat a közleményükön túl nem kívánt nyilatkozni, azonban az informátor szerint a Nissanban lévő részesedés csökkentése, amellyel a Renault részesedése 15 százalékra csökkenne - ami a jelenlegi piaci árakon 3,8 milliárd dollárt érne -, nem befolyásolná a további együttműködésüket.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink