Gyártók Áprilistól már a Hyundai-nál is gondok lehetnek

Áprilistól már a Hyundai-nál is gondok lehetnek

autopro.hu/V.M. | 2021.03.26 08:19

Áprilistól már a Hyundai-nál is gondok lehetnek

Fotó: Hyundai News

Sajtóértesülések szerint a félvezető komponensek súlyosbodó globális hiánya áprilistól várhatóan fennakadásokat fog okozni a koreai Hyundai termelésében is.

A közelgő termelési nehézségekről először a Financial Times számolt be meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A hírt követően a Hyundai közölte, figyelemmel kísérik a piaci folyamatokat, hogy megfelelő intézkedéseket hozhassanak, és a félvezetők elérhetőségéhez igazíthassák termelésüket.

A Hyundai-nál nem okozott sokkhatást a globális chiphiány, hála annak, hogy jelentős raktárkészletet halmozott fel a chipekből.

Más gyártókat jobban megviselt a 2021 eleje óta tartó alkatrészhiány, ami termelésük visszafogására és üzemek átmeneti leállítására kényszerítette őket. A Hyundai mellett azonban van egy másik kivétel is, a Toyota. A japán OEM a sokezer életet követelő, a Japánt 2011 márciusában elért cunami hatásaiból tanulva több hónapnyi chipkészlet tartását várja el beszállítóitól.

Más OEM-ekhez hasonlóan a Hyundai is a chipek drágább modellek gyártására átcsoportosításával optimalizálja termelését. Egy szakszervezeti tag még korábban március folyamán a Reuters-nek nyilatkozva elárulta, hogy a beszerzési nehézségek eddig nem okoztak fennakadásokat a népszerű modellek összeszerelésében, azonban a kisebb számban értékesített típusok esetében felhagytak a túlórában, illetve a hétvégéken folyó termeléssel.

Kiemelt Partnereink