Gyártók Algériában kezdi meg autói gyártását a Fiat

Algériában kezdi meg autói gyártását a Fiat

autopro.hu/V.M. | 2023.03.20 11:17

Algériában kezdi meg autói gyártását a Fiat

Fotó: Stellantis Media

A Stellantis autóipari konszern bejelentette, hogy megkezdi Fiat gépjárművei forgalmazását Algériában, ahol azok gyártására egy helyi üzemet is felépít még az idén.

A mostani bejelentés előzménye a Stellantis és az észak-afrikai ország között még tavaly ősszel köttetett keretmegállapodás, melynek tárgya a Fiat helyi tevékenységeinek fejlesztése volt. A hivatalos közlésben akkor ugyan nem szerepelt egy helyi Fiat-gyár telepítése, azonban sejthető volt, hogy az is a megállapodás részét képezi.

A Fiat most márciustól kezdve összesen hat modelljét vezeti be az algériai piacra, ezek a Fiat 500 Hybrid, a Fiat 500X, a Tipo, a Doblò, a Scudo és a Ducato.

A Stellantis közleménye szerint a Fiat kiterjedt értékesítési hálózatot épít ki Algériában, ahol az északi Tafraoui településén beszállítóival közösen 200 millió eurót fektet be egy autógyár felépítésébe.

Teljesen új típus is fog itt készülni

Az évente 90 ezer jármű összeszerelésére kapacitással rendelkező üzemben idén év végén kezdődik meg a termelés. Az első itt készülő típus a Fiat 500 Hybrid lesz, amit kicsivel később a Doblò, majd rá néhány évre egy még fejlesztés alatt lévő harmadik modell fog követni.

A tervek szerint 2026-ra közel 2000 ember fog dolgozni az üzemben, ahol a gyártósorról legördülő járművek értékének mintegy harmadát Algériában állítják majd elő.

A Stellantis célja, hogy 2030-ra évi egymillió járművet értékesítsen a közel-keleti és afrikai régióban. Ezeknek a 70 százalékát helyben állítaná elő, ennek eléréséhez pedig az algériai mellett a nemrég bejelentett dél-afrikai üzem is hozzá fog járulni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink