Gyártók Akkutechnológiáját félti Kína

Akkutechnológiáját félti Kína

autopro.hu/V.M. | 2023.02.20 08:22

Akkutechnológiáját félti Kína

Fotó: Pixabay

Kína vizsgálat alá veti az ország CATL akkumulátorgyártója és a Ford közötti akkumulátorgyártási megállapodást, hogy biztosra menjen, a hazai vállalat kulcsfontosságú technológiái nem kerülnek az amerikai OEM birtokába.

A Ford nemrég jelentette be, hogy 3,5 milliárd dollár befektetéssel Michiganben épít fel egy akkumulátorcella-gyárat a kínai CATL vállalattal közösen. A létesítményt a Ford fogja üzemeltetni, és a kínai fél által fejlesztett lítium-vas-foszfát cellákat fog készíteni.

Ügyhöz közeli források most arról számoltak be, hogy bár Kína a megállapodásra egy olyanként tekint, ami bizonyítja akkumulátor technológiája fejlettségét, kormánytisztviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a CATL technológiája a Ford kezébe kerülhet.

Magas rangú kínai tisztviselők emiatt és a tekintettel a Peking és Washington közti feszültségekre, a megállapodás felülvizsgálatát kérték. Az egyelőre ismeretlen hosszúságú vizsgálat eredményeiről a kínai vezetés felső szintjeit is tájékoztatni fogják.

Mindazonáltal a CATL-Ford együttműködés, amihez a kínai hatóságok korábban már hozzájárultak, aligha lesz blokkolva a vizsgálat eredményeként – osztotta meg a Bloombergnek nyilatkozók egyike.

A gazdasági háború árnyékában

A mostani vizsgálat részben a Kína és az Egyesült Államok közti gazdasági konfliktusra lehet visszavezethető. Az Államok igyekszik korlátozni az ázsiai ország hozzáférését félvezetőkhöz és más stratégiai fontosságú technológiákhoz, miközben az inflációcsökkentési törvénnyel a kínai akkumulátoranyagok használatát is visszaszorítaná.

Kína ellenszankciókkal válaszolt az amerikai lépésekre, szankciós listáján vállalatok és kulcsszemélyek is szerepelnek. A The Detroit News által is idézett bennfentesek szerint a kínai kormány arra is kíváncsi, hogy szankciózott személyek valamilyen formában kapcsolódnak-e a CATL és a Ford megállapodásához.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink