Gyártók Akkugyártó óriássá válhat a Ford

Akkugyártó óriássá válhat a Ford

autopro.hu/D.Á. | 2021.09.29 16:22

Akkugyártó óriássá válhat a Ford

Fotó: Ford Media Center

Óriási közös beruházásba kezd a Ford az SK Innovationnel. A gyártó 2025-re két amerikai államban létesít gyárakat, ahol akkumulátorok és a Ford F-szériás pickupjai készülnek majd. Az autómárkák egymásra licitálnak, amikor autóakkumulátorok gyárainak építéséről van szó, miközben a jövő technológiáiba is fektetnek.

A Ford összesen 11,4 milliárd dolláros beruházás keretében tervez három akkumulátorgyárat építeni az Egyesült Államokban, összesen 11 ezer munkahelyet teremtve. Kettő ezek közül Kentucky, egy Tennessee államban épül. Utóbbi, a Stanton városában épülő, legnagyobb gyár a Blue Oval City névre hallgat majd. A befektetett összeg Fordra jutó része hétmilliárd dollár lesz, a maradékot koreai partnercége, az SK Innovation fizeti.

Hatalmas, önellátó gyárkomplexum

A 2025-ben megnyitni tervezett Blue Oval City 1969 óta a Ford első zöldmezős beruházása lesz. A több, mint 1450 hektáron elterülő komplexumban az akkumulátorgyáron kívül egy összeszerelő üzem is létesül majd, ahol a Ford tavaly bemutatott elektromos platformjára épülő, F-szériás pickupok készülnek majd többféle méretosztályban. Lehetséges, hogy itt gyártják majd a Ford Expedition és a Lincoln Navigator SUV-ket is. Helyet kapnak továbbá újrahasznosító állomások is, ahol a Redwood Materials cég technológiái alapján nyernek ki nyersanyagokat selejtes akkumulátorokból és a gyártás melléktermékeiből. A környezetkímélő vízellátásról saját szennyvíztisztító rendszer, az energiaellátásról pedig a gyárépületeket fedő napelemek gondoskodnak majd. A Ford egyik szóvivője elmondta, a Blue Oval City kapacitásbővítő projekt nem veszi át a meglévő gyárak szerepét. A just-in-time rendszerű gyártásszervezés hatékony megvalósítása érdekében beszállítók üzemei is működnek majd a telephelyen.

Határozott célok

A projekt a BlueOvalSK nevet kapta, utalva a beruházó partner SK Innovationre. A három gyár a tervek szerint összesen 129 gigawattórányi kapacitású akkumulátort állít majd elő évente, ami a korábbi tervek duplájánál is több. A 2025-ben és 2026-ban megnyitó üzemek mindegyike 43 gigawattórányi éves kapacitással termel majd. Ez évi egymillió autó gyártásához elegendő, ami a Ford észak-amerikai eladásainak egyharmada. Mivel a vállalat célja, hogy az évtized végéig új járműveik negyven százaléka elektromos legyen, átalakításokat fognak végezni meglévő gyáraikban. A Kentuckyban létesülő gyár központi helyen fekszik a Ford több amerikai üzeméhez viszonyítva, így azok akkumulátor-ellátása hatékony lesz.

Kiélezett verseny

A beruházás bejelentésével a Ford vált az Egyesült Államok legnagyobb potenciális akkumulátorgyártójává, megelőzve a jelenleg két, egyenként 35 gigawattos üzemet építő General Motors-t. A Tesla a meglévő, szintén 35 gigawattos üzeme mellé kilátásba helyezte egy másik építését is, de a Stellantis konszern is bejelentkezett két amerikai akkumulátorgyár terveivel. Az autógyártók mindemellett a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésébe is fektetnek. A Ford a Solid Power vállalattal működik együtt, mivel annak technológiája lehetővé teszi majd, hogy a Ford a meglévő infrastruktúrájának nagy részét megtarthassa az új típusú akkumulátorcellák gyártására való átálláskor — számolt be a Forbes.

Kiemelt Partnereink