Gyártók A Volvo is leállítja gyárát a húszik támadásai miatt

A Volvo is leállítja gyárát a húszik támadásai miatt

autopro.hu/V.M. | 2024.01.15 09:43

A Volvo is leállítja gyárát a húszik támadásai miatt

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Volvo Cars a mostani, vagyis a január 15-vel kezdődő héten három napra leállítja a belgiumi Gentben található üzemét. A svéd vállalat a vörös-tengeri biztonsági helyzet romlásával magyarázza a termelésszünetet.

A kínai Geely tulajdonában lévő autógyártó közlése szerint a genti üzembe szánt sebességváltók szállítása késedelmet szenved a jemeni húszik hajók elleni támadásai miatt.

A Volvo a második járműgyártóként jelentette be, hogy a vörös-tengeri helyzet fennakadást okoz a termelésében. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, korábban a Tesla jelezte, hogy bizonyos alkatrészek késői beérkezése miatt két hétre leállítja a Berlinhez közeli egységét.

A Volvo Reuters által idézett közleménye szerint a mostani szituáció nincs befolyással a vállalat termelési céljaira, értékesítésére, illetve a vállalat más európai üzemeire.

Az még kérdéses, hogy a húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásai a jövőben milyen hatással lehetnek az európai autógyártásra. A palesztin Hamásszal szolidaritást vállaló csoport akciói nyomán a hajótársaságok az Európa és Ázsia közötti legrövidebb tengeri utat biztosító Szuezi-csatorna helyett inkább Dél-Afrika felé irányítják hajóikat. Ez a kettő földrész közti út hosszát tíz nappal, költségét pedig egymillió dollárral növeli a magasabb üzemanyag-fogyasztás miatt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink