Gyártók A Vespa gyártója MI-alapú gyári robotot villantott

A Vespa gyártója MI-alapú gyári robotot villantott

autopro.hu/Sz.K. | 2024.03.24 08:18

A Vespa gyártója MI-alapú gyári robotot villantott

Fotó: Piaggio / Facebook

Az olasz gépjárműgyártó Piaggio nemrég mutatta be a Kilo nevű, MI-alapú gyári robotot, amelyet arra terveztek, hogy autonóm képességeivel korszerűsítse a gyártósorokat. Az ikonikus Vespa robogóiról és mopedjeiről leginkább ismert vállalat az innovatív robotot Amerika legfontosabb ellátási lánc szakkiállításán, a MODEX-en mutatta be Atlantában.

Hirdetés

A Piaggio Fast Forward (PFF), a Piaggio Csoport bostoni székhelyű leányvállalata által kifejlesztett Kilo intelligens követési technológiával és 130 kilogrammos teherbírással büszkélkedhet. Az érzékelőkkel és 4D radaros képalkotással felszerelt robot képes önállóan navigálni előre meghatározott útvonalakon, vagy követni az embereket.

A PFF vezérigazgatója, Greg Lynn nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a Kilo növelni tudja a termelékenységet az ismétlődő árumozgásra támaszkodó iparokbann. Továbbá kiemelte, hogy a robot képes biztonságosan együtt dolgozni az emberekkel, egyszerűsítve a munkafolyamatokat és csökkentve a sérülések kockázatát.

„Robotikai technológiánk világszerte bővíti a munkaerőt; a KiloTM testre szabható lehetőségeket kínál a legmodernebb szoftvereszközök felhasználásával az ember-robot kapcsolat kezelésére” – mondta Lynn. A robotot eredetileg a Moto Guzzi olaszországi gyártósorain tervezik bevetni, majd később a Piaggio indiai, vietnami és indonéziai gyáraiban, ami jelentős lépést jelent a gyártás automatizálása felé.

Lenyűgöző pénzügyi eredmények

A Piaggio robottechnikai terjeszkedése a vállalat lenyűgöző pénzügyi eredményei közepette történik. A Piaggio Csoport 2023-ban több mint 200 százalékos nettó nyereségnövekedést ért el, és 91,1 millió euróra nőtt, ami az eddigi legjobb pénzügyi teljesítményét jelenti. A konszolidált nettó árbevétel ugyanebben az időszakban 1994,6 millió eurót tett ki, valamint pozitív tendenciák figyelhetők meg Indiában, és stabil forgalom az EMEA és az amerikai régióban.

A Kilo bevezetése összhangban van a Piaggio innováció és fenntarthatóság iránti elkötelezettségével. Michele Colaninno vezérigazgató hangsúlyozta a vállalat új termékekbe történő stratégiai beruházásait és az új technológiák folyamatos kutatását, amelyek a Piaggiót a jövőbeli növekedésre pozicionálják, miközben a környezeti felelősségvállalásra összpontosítanak.

Nem ez az első eset, hogy egy járműgyártó a mesterséges intelligenciát és a robotikát használja a gyárak korszerűsítésére. A Tesla eredetileg 2021-ben mutatta be humanoid robotkoncepcióját, az Optimust. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója 2022-ben két nagyon is valódi humanoid robot prototípusát mutatta be. A beszámolók szerint az egyik robot még meg is támadt egy Tesla-alkalmazottat, és sebesülten hagyta ott az autógyártó austini üzemében – írja a TechTimes.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink