Gyártók A Tesla saját vízhálózatot akar kiépíteni

A Tesla saját vízhálózatot akar kiépíteni

autopro.hu/F.M. | 2022.12.12 08:18

A Tesla saját vízhálózatot akar kiépíteni

Fotó: Tesla

Továbbra is zajlik a vízzel kapcsolatos vita a Tesla németországi telephelyén Grünheidében. Az autógyártó saját maga akar vizet kinyerni a gyárhoz.

„A Tesla megfelelő termékeny talajvíz készletek után keresgél” - erősítette meg Marlies Görsdorf, a fürstenwaldei vízellátási társaság műszaki üzletvezetője az RTL és a Stern tévécsatorna értesüléseit.

A tervezet a környezetvédelmi szervezetek közt - ahogy az várható volt - ellenállásba ütközött: a természet nem csak újabb vízelvonástól fog súlyosan szenvedni, hanem ez egy teljes régió ivóvízellátását is veszélyezteti” - nyilatkozta Christiane Schröder, a Brandenburgi Környezetvédelmi Egyesület (NABU) üzletvezetője. A szervezet jogi lépések megtételére készül.

Tovább húzódik a vita

Steffen Schorcht, a grünheidei lakossági kezdeményezés képviselője is fel van háborodva: „a Teslának nem szabadna önállóan vizet kinyernie és az üzemet sem szabadna bővítenie. A vízállátás természetesen néhány helyen már teljes lefedettség alatt áll. De az, hogy a Tesla kisajátítja előlünk a vizet, az nem elfogadható.” Az autógyártó még nem nyilatkozott az ügyet illetően.

A Tesla vízellátása körüli vita már régóta húzódik, főleg, mivel egy amúgy is vízben szegény területről van szó. A vízkeresés hátterében valószínűleg a gyárépület bővítésének terve állhat, ugyanis újabb 100 hektárt terveznek beépíteni. Jelenleg is 300 hektáros területen tevékenykedik a Tesla 7000 fős alkalmazott gárdája, ám ezt 12.000-re akarják bővíteni, ami így évente 500 ezer jármű előállítását tudná megvalósítani – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink