Gyártók A Stellantis megbüntetését követeli az EU

A Stellantis megbüntetését követeli az EU

autopro.hu/V.M. | 2021.12.06 06:18

A Stellantis megbüntetését követeli az EU

Fotó: Stellantis

Az Európai Bizottság felszólította Olaszországot, hogy szabjon ki büntetést a Stellantis-ra, amiért az illegális módszerekkel manipulálta járművek károsanyag-kibocsátási értékeit.

Az Európai Unió végrehajtószervének mostani felszólítása azt követi, hogy 2017-ben kötelezettségszegési eljárást indítottak Olaszországgal szemben, amiért az nem szabott ki büntetést az emissziós szabályokat áthágó, olasz kötődésű Fiat Chryslerre, ami ma már a Stellantis részeként működik.

A Bizottság egyúttal magyarázatot vár Olaszországtól azért, amiért nem érvényesítette az uniós emissziós szabályokat. Az EU szabályai szerint a tagállamok felelőssége azoknak az előírásoknak, illetve az azok megszegéséből fakadó büntetéseknek a gyakorlati érvényesítése, amik a járművek kibocsátási értékeinek manipulálását szolgáló tiltott eszközökkel kapcsolatosak.

Mint ahogy azt a Reuters is írja, Olaszország ugyan elrendelte az FCA érintett járműveinek visszahívását, azonban az előírások szerinti pénzbüntetést már nem rótta ki.

Olaszországnak most két hónapja van, hogy intézkedjen és reagáljon a Bizottság felszólítására, melyek hiányában az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink